Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

EKL: Trnava vzdorovala Nordsjaellandu, Gašparík: Hráči vydali maximum

Na snímke futbalisti Nordsjaellandu sa tešia po strelení úvodného gólu počas zápasu 3. kola H-skupiny Európskej konferenčnej ligy (EKL) FC Spartak Trnava - FC Nordsjaelland v Trnave vo štvrtok 26. októbra 2023. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Dánsky vicemajster pôsobil na trávniku sebavedomo, skompletizoval až 732 prihrávok s úspešnosťou 92 percent a zdolal Spartak 2:0.

Trnava 27. októbra (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava čelili vo štvrtkovom treťom stretnutí H-skupiny Európskej konferenčnej ligy mimoriadne technicky zdatnému FC Nordsjaelland. Dánsky vicemajster pôsobil na trávniku sebavedomo, skompletizoval až 732 prihrávok s úspešnosťou 92 percent a zdolal Spartak 2:0. Trnavčania však kvalitnému súperovi vzdorovali a za stavu 0:0 boli blízko k otváraciemu gólu. Hlavný tréner Michal Gašparík napriek tretej prehre uviedol, že jeho tím hral proti najlepšiemu súperovi skupiny, hráči vydali zo seba maximum a ich výkon označil za najlepší v doterajšom priebehu skupinovej fázy.

Spartak sa od úvodu kompaktne bránil súperovi, ktorý mal značnú územnú prevahu. Trnavčania však boli po taktickej stránke výborne pripravení, sťahovali sa aj z krídel do dôležitého priestoru v strede poľa, čím zamedzili kolmiciam za obranu či konštruktívnemu prechodu do dôležitých priestorov. "Hráči dobre plnili pokyny, mali dobrý pohyb. Som spokojný. Napriek tomu, že viem, aké je to ťažké. Súper mal v zápase úspešnosť prihrávok nad 90 percent, napriek tomu sme veľakrát získali lopty, mali sme prechodové fázy. Chýbalo trochu kvality, aby sme to pretavili na góly," uviedol 41-ročný Gašparík.

Prvý prienik do šestnástky sa hosťom vydaril v 25. minúte, keď sa pretlačil k zakončeniu švédsky krídelník Benjamin Nygren, tomu však pri spracovaní narazila lopta do ruky a následný gól tak nemohol platiť. Trnavčania boli po polhodine hry veľmi blízko k otvoreniu skóre, keď strieľanú prihrávku od kapitána Martina Mikoviča usmernil na zadnej žrdi číhajúci Michal Ďuriš, ale dánskemu vicemajstrovi pomohla žrď. "Miki to strieľal, on vraví, že prihrával. Ja som na poslednú chvíľu uvidel, že obranca predo mnou išiel do šmýkačky. Škoda, chýbalo pár centimetrov, aby to išlo do brány, viedli by sme a bolo by to možno úplne iné," poznamenal 35-ročný skúsený útočník s 59 štartmi v slovenskom národnom tíme.

Už o šesť minút neskôr prišiel zlomový moment zápasu, keď sa zranil domáci Andrej Djurič. Srbský obranca si nepríjemne podvrtol členok a zatiaľ, čo prebiehalo jeho ošetrenie, hostia zatlačili čierno-červených a z rohového kopu sa po hlavičke Jonasa Jensena-Abbewa ujali vedenia. Dôležitý bol aj začiatok druhého dejstva. Už v 48. minúte predviedol dánsky tím pred šestnástkou peknú narážačku, po ktorej zabezpečil Nordsjaellandu dvojgólové vedenie Christian Rasmussen. Záverečná polhodina sa hrala prevažne na útočnej polovici slovenského zástupcu. V 63. minúte vypukla na štadióne Antona Malatinského obrovská radosť, keď sa zdalo, že na 1:2 znížil Erik Daniel. Emócie však okamžite zastavil tesný ofsajdový verdikt a v závere už Spartak nedokázal duel zdramatizovať.

Napriek tretej prehre v skupine si domáci kormidelník myslí, že jeho tím vydal zo seba maximum: "Bol to náš najlepší zápas v skupine. Všetci sme si priali získať nejaký bod. Verili sme, že to môže byť v tomto zápase. Vnútorný pocit je taký, že na jednej strane spokojnosť, na druhej sme túžili už bodovať."

Mužstvo 34-ročného trénera Johannesa Thorupa patrí medzi najmladšie tímy v Európe s vekovým priemerom 22,14 roku. Herná filozofia je založená na výchove mladých hráčov s cieľom ich predaja do európskych veľkoklubov. Hru zdobí aktívny herný prejav s veľkou dávkou sebavedomia, o čom sa presvedčila aj Trnava. Prejavovalo sa to pri práci s loptou, aj v prípade obrancov, ktorí hrali konštruktívne a často aj na vysoké riziko. "Hovoril som, že je to systémovo najťažší súper v skupine. Vidíte to na tom, ako si to vedia dať, na aké obrovské riziko dokážu hrať vo vlastnej šestnástke. Videli sme aj to, ako zdemolovali Ludogorec 7:1. Nám sa darilo ich držať, aj keď mali nejaké situácie," poznamenal Gašparík. Herná nápaditosť hostí sa premietla aj v štatistikách. Hostia v zápase skompletizovali 732 z 798 prihrávok (92-percentná úspešnosť). Domáci v presnosti zaostávali o 10 percent a v medzihre rozdali o 403 prihrávok menej.

Trnavčania majú po troch stretnutiach na konte iba jeden strelený gól a osem inkasovaných. Útočník Michal Ďuriš si uvedomuje, že "bílým andelom" chýba efektivita v zakončení, ktorá je v pohárovej Európe neúprosná: "Súperi vás dokážu potrestať z minimálnych chýb. Ja cítim, že nám práve toto chýba. Keď ideme do brejkov, musíme byť pokojnejší a premeniť aj pološancu. Na druhej strane je dobré, že to hráme a tieto skúsenosti, a to, čo nám chýba, zužitkujeme v lige."

Program EKL sa v ďalšom priebehu zrkadlovo obráti a Trnava sa predstaví 9. novembra na pôde Nordsjaellandu. Práve domáce prostredie s umelou trávou je najväčšou zbraňou Dánov. Relatívne mladý klub s dvadsaťročnou históriou doma v kalendárnom roku 2023 prehral iba dvakrát, no ani raz v európskych pohároch. Okrem deklasovania Ludogorcu Razgrad (7:1), Nordsjaelland vysoko prevýšil aj srbský Partizan Belehrad (5:0).