Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Experti si precvičia posilnenie boja proti biologickým hrozbám

Na snímke príslušníci enviropolície počas ukážky zisťovania a boja proti CBRN (chemickým, biologickým, rádioaktívnym a jadrovým) hrozbám v utorok 5. marca 2024 v Turčianskych Tepliciach. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Medzinárodné cvičenie bude v Zemianskych Kostoľanoch a koná sa v rámci projektu Triglav.

Turčianske Teplice/Zemianske Kostoľany 5. marca (TASR) - Experti zo siedmich krajín tento týždeň absolvujú cvičenie zamerané na boj proti chemickým, biologickým, rádioaktívnym a jadrovým hrozbám (CBRN) na slovensko-ukrajinskej hranici. Slovensko a Ukrajina v tejto súvislosti podpíšu i bilaterálnu dohodu pri výmene informácií. Informoval o tom v utorok na brífingu v Turčianskych Tepliciach riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru Mário Kern.

Medzinárodné cvičenie bude v Zemianskych Kostoľanoch a koná sa v rámci projektu Triglav. Podieľajú sa na ňom špecialisti polície, ktorí sa zaoberajú odhaľovaním a vyšetrovaním trestnej činnosti na úseku CBRN materiálov s partermi z Ukrajiny a Nórska.

"Cieľom aktivity je nejakým spôsobom otestovať spoločnú reakciu na hrozby, ktoré by mohli nastať aj v medzinárodnom priestore. Projekt realizujeme v spolupráci s bezpečnostnými zložkami Ukrajiny a so špecialistami na radiačnú ochranu z Nórska," uviedol Kern. Na cvičení sa podľa neho zúčastní viac ako 70 expertov zo siedmich krajín, niektorí budú pozorovatelia, niektorí sa budú podieľať priamo na aktivitách, keď budú prostredníctvom rôznych scenárov precvičovať reakciu na tieto materiály.



"Medzinárodnú spoluprácu chceme povýšiť i na vyššiu úroveň. Pripravili sme bilaterálnu dohodu na spoluprácu pri výmene informácií medzi ukrajinskými a slovenskými bezpečnostnými zložkami," priblížil Kern.

Dnes sme totiž podľa neho v situácii, keď je naozaj legitímne budovať čo najbližšiu spoluprácu tak, aby štát minimalizoval riziko alebo hrozbu toho, že nejaký nebezpečný materiál sa dostane na územie Slovenskej republiky, a tým aj na územie Európskej únie. "Z tohto dôvodu by sme v rámci bilaterálnej zmluvy chceli riešiť otázku výmeny informácií a, samozrejme, aj otázku nejakej spoločnej reakcie, ak by prišlo k pašovaniu, skladovaniu, upravovaniu alebo vyrábaniu tohto materiálu v blízkosti slovensko-ukrajinských hraníc," ozrejmil.

Experti v rámci projektu Triglav vytvárali aj manuály, školiace a výcvikové postupy, ich cieľom je zjednotiť výcvik slovenských a ukrajinských špecialistov.