Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Fico označil víťazstvo strany Smer-SD vo voľbách za reálny cieľ

Na snímke predseda strany Smer – SD Robert Fico počas pracovného snemu strany Smer – SD v Bratislave 17. novembra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Predseda strany R. Fico na sneme kritizoval prezidentku Z. Čaputovú, ktorá podľa jeho slov zmarila referendum a zobrala ľuďom demokratické právo na voľby.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Predseda Smeru-SD Robert Fico na stredajšom sneme strany predstavil víziu do budúcna, víťazstvo vo voľbách označil za reálny cieľ. Do budúcna podľa neho bude treba naprávať škody, ktoré napáchala súčasná vláda v sociálnej oblasti i v oblasti právneho štátu. Vyhlásil, že Smer-SD by si mal klásť najvyššie ciele, teda urobiť maximum pre víťazstvo v parlamentných voľbách.

"Nevyslovujem to ako zbožné želanie, ale ako reálny cieľ, lebo viem, ako sa vyvíja slovenská politika," povedal. Je presvedčený, že Smer-SD bude medzi favoritmi na víťazstvo vo voľbách, pretože má na to všetky predpoklady. Deklaroval, že Smer-SD je sociálne, demokraticky, protifašisticky a proeurópsky orientovaná strana. To podľa neho stanovuje rámec na povolebné spolupráce. Za najprirodzenejšiu označil spoluprácu s Hlasom-SD.



Naďalej považuje predčasné voľby za najdemokratickejšiu cestu pre riešenie aktuálnej situácie. Kritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá podľa jeho slov zmarila referendum a zobrala ľuďom demokratické právo na voľby. Zmeny v Ústave SR v tomto smere plánuje strana iniciovať aj na decembrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR.
Na snímke zľava podpredsedovia strany Smer – SD Erik Kaliňák, Richard Takáč, Juraj Blanár, členka strany Kvetoslava Hejbalová, predseda stran SMER – SD Robert Fico, členka predsednístva strany Jana Vaľová a podpredseda SMER – SD Ladislav Kamenický počas pracovného snemu strany Smer – SD v Bratislave 17. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

Výzvu do budúcna vidí v riešení zdražovania, ktoré podľa neho vláda nerieši. Priblížil aj kroky na boj s pandémiou, ktoré by urobil Smer-SD. V prvom rade si podľa Fica treba uvedomiť, že vakcíny nie sú jedinou cestou, len súčasťou systému protipandemických opatrení. Podčiarkol potrebu rovnosti očkovaných, otestovaných a ľudí po prekonaní ochorenia COVID-19. Za najvýznamnejší označil proces liečby pacienta od pozitívneho testu, nie až po príchode do nemocnice. Hovorí aj o dôležitosti prijímať opatrenia ústavným spôsobom.



V otázke právneho štátu a ľudských práv spomenul podozrenia z ovplyvňovania vyšetrovaní káuz i odpočúvanie politických oponentov "pod zámienkou riešenia pytliactva". Hovorí o politickom sprisahaní proti právnemu štátu. Za hlavných vinníkov označil lídra OĽANO a ministra financií Igora Matoviča, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).
Na snímke predseda strany Smer – SD Robert Fico počas pracovného snemu strany Smer – SD v Bratislave 17. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

Na stredajšom sneme si má strana zvoliť chýbajúcich členov svojich orgánov. Pozvaných bolo 298 delegátov, prítomná bola nadpolovičná väčšina z nich. Po sneme predseda Smeru-SD avizoval aj kladenie vencov k soche Alexandra Dubčeka pred budovou parlamentu.