Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Firma Schaeffler otvorila na Kysuciach výskumné a vývojové centrum

Na snímke zamestnanci počas pracovnej doby v priestoroch výrobnej haly závodu Schaeffler Kysuce vo štvrtok 29. júna 2023 v Kysuckom Novom Meste. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Investícia do jeho vybudovania dosiahla 20 miliónov eur, počet zamestnancov by sa mal do roku 2025 zvýšiť zo súčasných 350 na 500.

Kysucké Nové Mesto 29. júna (TASR) - Spoločnosť Schaeffler otvorila v Kysuckom Novom Meste výskumné a vývojové centrum, ktoré vyvíja produkty a komponenty pre elektromobilitu a inteligentné podvozkové systémy. Investícia do jeho vybudovania dosiahla 20 miliónov eur, počet zamestnancov by sa mal do roku 2025 zvýšiť zo súčasných 350 na 500. Po otvorení centra o tom vo štvrtok informoval konateľ a riaditeľ spoločnosti Schaeffler na Kysuciach Milan Jurky.

Štvorposchodové vývojové centrum má 4000 štvorcových metrov (m2) a ďalších 4000 m2 predstavujú priestory na testovanie s technológiami a testovacími stanicami. "Našou výhodou je, že výskum a vývoj je prepojený s výrobou. Vyvíjané produkty sa neskôr realizujú vo forme prototypov a otestujú sa v laboratóriách. V prípade, že sa rozhodne o ich výrobe v našom podniku, industrializujú sa v našej výrobe, čo považujeme tiež za veľkú výhodu," povedal Jurky.

V kysuckej pobočke spoločnosti Schaeffler pracuje 4300 ľudí dvadsiatich národností, z nich pracuje 350 vo vývoji. "Región Kysúc je pre spoločnosť Schaeffler ideálny. Umožňuje nám využívať univerzity a výskumné inštitúcie svetovej kvality s relevantnou technologickou odbornosťou a zároveň získať prístup k najlepším a najšikovnejším vývojovým špecialistom na Slovensku," podotkol Jurky.

Výstavba nového vývojového centra sa začala koncom roka 2021. Je súčasťou globálnej siete spoločnosti Schaeffler s viac ako 8000 zamestnancami v 20 výskumných a vývojových centrách v rôznych krajinách sveta. "Vo viac ako polovici našich vývojových lokalít pracujeme na elektrifikovaných hnacích sústavách, riešeniach mobility a inovatívnych riešeniach podvozkov pre našich zákazníkov z celého sveta," uviedol vedúci divízie e-mobility v spoločnosti Schaeffler Jochen Schröder.