Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Galaprogram zavŕšil celoštátnu súťaž tanečníkov Šaffova ostroha

Na snímke galaprogram 28. ročníka Šaffovej ostrohy v novom amfiteátri v obci Dlhé Klčovo - okres Vranov nad Topľou v nedeľu 29. mája 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Tento ročník súťaže sa konal po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou.

Dlhé Klčovo 29. mája (TASR) – Slávnostným galaprogramom vyvrcholila v nedeľu v obci Dlhé Klčovo v okrese Vranov nad Topľou celoštátna súťaž a prehliadka sólistov tanečníkov v ľudovom tanci Šaffova ostroha. Celkovo sa v nej predstavilo 69 účastníkov z celého Slovenska. Laureátom 28. ročníka sa stal Peter Hrabovský.

Podujatie sa začalo v piatok (27. 5.) v novom amfiteátri vystúpením folklórnych kolektívov spojené s odhalením sochy Juraja Šaffu, podľa ktorého je súťaž pomenovaná. Sobotňajšia (28. 5.) súťažná časť pozostávala zo štyroch kategórií. Nedeľný galaprogram ponúkol vyhlásenie výsledkov a predstavenie nositeľov tanečných tradícií.

Tento ročník súťaže sa konal po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou. "Musím povedať, že sme boli veľmi milo prekvapení vynikajúcimi interpretačnými výkonmi napriek tomu, že obdobie covidu všeobecne zanechalo isté stopy na pohybovej alebo fyzickej technickej príprave. A som veľmi rada, že sa nám tu opäť objavil krásny tanečný materiál aj z menej spracovaných lokalít," uviedla vedúca oddelenia folklóru a folklorizmu Národného osvetového centra (NOC) a členka poroty Katarína Babčáková. Súťaž bola podľa nej mimoriadna aj novým amfiteátrom, vynovenými priestormi kultúrneho domu i stretnutiami účastníkov. Dlhé Klčovo má pritom zvláštne "genius loci" pre členov folklórneho hnutia, ktorí sa v ňom cítia ako doma.
Na snímke galaprogram 28. ročníka Šaffovej ostrohy v novom amfiteátri v obci Dlhé Klčovo - okres Vranov nad Topľou v nedeľu 29. mája 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc

Vyhlasovateľom a odborným garantom podujatia je NOC, organizátormi sú obec Dlhé Klčovo a Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou, spoluorganizátormi sú Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Matica slovenská.

"Šaffova ostroha je súťaž, ktorá vznikla na počesť vynikajúceho tanečníka Juraja Šaffu, osobnosti horného Zemplína a nositeľovi tanečných tradícií, ktorý je rodákom z Dolného Klčova," pripomenula riaditeľka Hornozemplínskeho osvetového strediska Martina Jurčová.
Na snímke galaprogram 28. ročníka Šaffovej ostrohy v novom amfiteátri v obci Dlhé Klčovo - okres Vranov nad Topľou v nedeľu 29. mája 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc