Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Galek: Tri roky na odstrihnutie sa od ruskej ropy budú stačiť

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS) v diskusii TASR TV. Foto: TASR TV

Slovensko bude podľa Galeka podporovať všetky sankcie, ktoré poškodia Rusko.

Bratislava 20. mája (TASR) – Slovensko je schopné úplne zmeniť dodávateľa ropy v horizonte troch rokov. Potrebné budú viaceré investície a technické zmeny nielen v rafinérii Slovnaft, ale aj na ropovode Adria či núdzových zásobníkoch ropy na východe Slovenska. V súčasnosti využívaný ropovod Družba by sa mal zakonzervovať pre možné budúce dodávky kaspickej ropy, uviedol v diskusii TASR TV štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS). O energetickej bezpečnosti EÚ sa diskutovalo aj v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

"To, čo chce zaviesť Európa, Európska komisia, je komplexný zákaz s tým, že terminály by mali zmeniť dodávky ruskej ropy na nejakú inú už od začiatku budúceho roka. V prípade ropovodov sa rokuje o prechodných obdobiach, ktoré si nárokuje Slovensko, Česko alebo Bulharsko," priblížil Galek s tým, že trvalú výnimku z embarga na dovoz ruskej ropy, ktorú žiada Maďarsko, Slovensko nepodporuje.

"Veríme, že tri roky nám postačia na to, aby vedeli rafinérie zmeniť technológiu a spracovávať aj inú ropu, resp. aby ju vedeli spracovávať tak, aby pokryli dopyt, ktorý je v súčasnosti po ropných produktoch nielen na Slovensku, ale v rámci celého regiónu," uviedol štátny tajomník. Pripomenul, že rafinéria Slovnaft vyrába motorové palivá nielen pre Slovensko, ale aj pre Rakúsko, Českú republiku. Zároveň podľa neho netreba zabúdať na Ukrajinu, ktorej sme už dodali 14 miliónov litrov pohonných hmôt, z toho štyri milióny boli leteckého benzínu, ktorý je používaný aj v rámci vojnových operácií voči ruskému agresorovi.



Prechodné obdobie na odchod od ruskej ropy podporuje aj europoslanec Robert Hajšel (Smer-SD). "Aj v prípade Slovenska je treba nejaký čas na investície, na vykonanie nevyhnutných krokov spojených so zabezpečením alternatívnych zdrojov a ciest pre ropu mimo Ruska, napríklad úplné spustenie ropovodu Adria," priblížil. Nejde však podľa neho iba o kroky spojené s technickými zmenami pri spracovaní ropy, ale aj o sociálne opatrenia pre najzraniteľnejších. Zmeny dodávok totiž môžu spôsobiť rast ceny palív.

Požiadavky na prechodné obdobie zo strany viacerých štátov sa podľa Hajšela dali očakávať. "Od začiatku bolo jasné, že dosiahnuť jednotu v otázke uvalenia embarga na ruskú ropu bude vzhľadom na reálne praktické problémy niektorých členských štátov veľmi ťažké," dodal.

Výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský v diskusii zdôraznil, že Slovensko je v súčasnosti vo výrobe palív sebestačné. "Vezmime si susedné Rakúsko, musí dovážať. Takisto Česká republika, Slovnaft je tam hlavným dodávateľom. Dokonca aj Poľsko, ktorého spoločnosť PKN Orlen dala ponuku, že by mohla zásobovať strednú Európu, aj Poľsko je závislé od dovozu. Toto je veľmi dobrá pozícia, ktorú je veľmi dobré si držať," vyzdvihol.

Slovensko bude podľa Galeka podporovať všetky sankcie, ktoré poškodia Rusko. Pri ich prijímaní by sme však podľa neho mali postupovať tak, aby nepoškodili viac Európu ako ruských občanov a prezidenta Putina. V nasledujúcich rokoch tak bude potrebné posilniť prepravné kapacity ropovodu Adria v Chorvátsku, zmeniť technologické vybavenie v Slovnafte a vybudovať nové zásobníky ropy na západnom Slovensku, namiesto súčasných na východe krajiny. Pokiaľ bude ropa prichádzať tankermi a cez Chorvátsko a Maďarsko ju bude prepravovať ropovod Adria, nie je technicky možné ju dopraviť k zásobníkom v Budkovciach. Všetky tieto investície si podľa Galeka vyžiadajú 700 miliónov eur.

Celý záznam relácie si môžete pozrieť tu:


Relaciu CoFoE vo forme podcastu nájdete TU.