Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Kukučka v príprave s okliešteným kádrom

Na snímke reprezentanti SR v hádzanej mužov, zľava Ľubomír Ďuriš a Martin Briatka počas tréningu na zraze reprezentácie SR pred Majstrovstvami Európy 27. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Jakub Kotian

Spomedzi tradičných opôr nechýba v Bratislave Ľubomír Ďuriš z Gyöngyösu, jeho tím cez víkend v maďarskej lige zdolal Ferencváros v bránke s Mariánom Žernovičom 26:23.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Slovenskí hádzanári sa v rámci prípravy na domáce ME 2022 stretli v pondelok v Bratislave na krátkom dvojdňovom zraze. Reprezentačný tréner Peter Kukučka má k dispozícii 15-členný káder, v ktorom je osem hráčov z extraligy a zvyšok tvoria legionári z okolitých krajín. V kádri chýba pre klubové povinnosti viacero opôr.

„Chceli sme pozvať aj ďalších hráčov, ale keďže nejde o asociačný termín, tak ich kluby neuvoľnili. Som však rád, že sme za zišli aspoň v tomto zložení a môžeme nadviazať na prácu, ktorú sme odviedli v júni a júli," uviedol Kukučka, ktorý pôvodne nominoval 18 hráčov.

Pre zranenie lýtkového svalu však nemohol prísť univerzál Tatrana Prešov Tomáš Rečičár, klubové povinnosti vo Frýdku-Místku nepustili na zraz Otta Kancela i asistenta trénera Daniela Vala a z kádra napokon pre povinnosti v klube vypadol aj Ľubomir Ivanicja z poľského Górniku Zabrze. Dodatočne dostal pozvánku Gabriel Papp z HC Sporta Hlohovec.

Slováci mali v pondelok na programe dva tréningy, v utorok budú mať jeden a sústredenie zakončia prípravným duelom s extraligovým družstvom ŠKP Bratislava.

„Za tri tréningy nestihneme všetko, ale vyskúšame si, čo chceme hrať v obrane, zopakujeme si veci z predchádzajúcej prípravy a očakávam, že to bude úspešné. Musíme využiť každú minútu a vyťažiť z toho maximum. Každý zraz máme na niečo zameraný a potom to budem chcem vidieť aj v zápase,“ vysvetlil Kukučka, ktorého zverencov čakajú v novembri dva prípravné duely so Srbskom.



Prvý bude v Topoľčanoch a druhý za zatvorenými dverami pravdepodobne v Bratislave. Krátko pred ME sa ešte slovenský tím stretne v januári v dvoch zápasoch s Rakúskom. Tréner národného tímu má momentálne v hlave širší zoznam 24 hráčov, z ktorých bude vyberať mená pre konečnú nomináciu na ME. „Som rád, že takmer všetci majú vo svojich kluboch potrebnú minutáž a pravidelne hrávajú, čo je pre nás dôležité."

Spomedzi tradičných opôr nechýba v Bratislave Ľubomír Ďuriš z Gyöngyösu, jeho tím cez víkend v maďarskej lige zdolal Ferencváros v bránke s Mariánom Žernovičom 26:23.

„Viezol som ho po zápase do Bratislavy a samozrejme, že som ho aj trochu ´poštengroval´," smial sa Ďuriš. „My sme začali sezónu celkom dobre, aj mne osobne sa darí a dúfam, že to vydrží aj naďalej. Na zraz som sa tešil, času do šampionátu je málo a sústredení už veľa mať nebudeme, takže som rád, že sme sa mohli stretnúť aj na takejto krátkej príprave. Osviežime si systém, ktorý chceme hrať a tréneri budú môcť vidieť v akcii aj nejakých nových hráčov."



Európsky šampionát sa uskutoční od 13. do 30. januára na Slovensku (Bratislava, Košice) a v Maďarsku. Slováci sa v základnej F-skupine v košickej Steel Aréne stretnú s Nórskom (13. januára), Litvou (15. januára) a Ruskom (17. januára).

„Nórov netreba priveľmi predstavovať, Rusko i Litva sú podľa mňa hrateľní súperi. Sú to kvalitné tímy, my zasa budeme doma, zabojujeme a uvidíme ako to dopadne. Nejaké veľké oči nemáme, ale máme svoj cieľ a ideme si za tým," povedal Ďuriš.

Nominácia hádzanárov SR na sústredenie v Bratislave:

Brankári: Marián Žernovič (FTC Budapešť/Maď.), Michal Koller (ŠKP Bratislava)

Pivoti: Šimon Macháč (SBS-Eger/Maď.), Matúš Moravčík (HáO TJ Slovan Modra), Gabriel Papp (HC Sporta Hlohovec)

Krídla: Marek Kováčech (Handball Sportunion Leoben/Rak.), Martin Briatka (MŠK Považská Bystrica), Tomáš Bogár (HKM Šaľa), Lukáš Péchy (HC Sporta Hlohovec)

Spojky: Ľubomír Ďuriš (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Jakub Mikita (FTC Budapešť/Maď.), Marek Korbel (Talent Plzeň/ČR), Anur Burnazovič (TJ Sokol Nové Veselí/ČR), Patrik Hruščák (HK Košice), Derviš Birdahič (ŠKP Bratislava)