Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Harbuľák: Dosahy pandémie na cestovný ruch a gastro majú špecifiká

Na archívnej snímke prezident Zväzu cestovného ruchu SR (ZCR SR) Marek Harbuľák. Foto: TASR - Martin Baumann

Krajniak pripustil, že v súčasnosti nie sú zamestnanci príliš motivovaní vrátiť sa pracovať do sektora cestovného ruchu a gastra, vidí za tým ich obavu z opätovnej straty príjmu počas pandémie.

Trnava 7. septembra (TASR) - O štátnej pomoci a nástrojoch na udržanie zamestnanosti hovorili v utorok v Trnave na konferencii s názvom Reštart HoReCa biznisu majitelia a manažéri v slovenskom hotelierstve a gastrosektore s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina) a ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Milanom Krajniakom (Sme rodina). Ako uviedol generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák, účastníci podujatia poukázali aj na špecifické problémy sektora po pandémii, akými sú nedostatok pracovníkov a nedôvera zamestnancov opäť pracovať v tomto odvetví.

„Schémy pomoci, ktoré sme najčastejšie využívali, sú práve z dielne týchto rezortov. Štátna pomoc mnohým pomohla prekonať ťažké obdobie,“ konštatoval Harbuľák.

„Z 2,13 miliardy eur, ktoré náš rezort vyplatil zamestnancom, zamestnávateľom a živnostníkom počas pandémie, išlo viac ako 500 miliónov do sektora cestovného ruchu - reštaurácií, stravovania, ubytovania,“ konštatoval Krajniak. Celkovo bolo doteraz podporených 17.200 žiadateľov z odvetvia cestovného ruchu, z toho v gastro sektore evidovali 10.311 žiadostí a vyplatili 157 miliónov eur, v odvetví ubytovacích a stravovacích služieb bolo podaných 16.000 žiadostí a vyplatených bolo 210 miliónov eur štátnej pomoci. „Chceme pokračovať v pomoci na podporu udržania pracovných miest, teraz v septembri na úrovni 1. pomoci, ak sa pandemická situácia zhorší, sme pripravení pomoc opäť navýšiť tak, ako to bolo minulý rok,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Krajniak pripustil, že v súčasnosti nie sú zamestnanci príliš motivovaní vrátiť sa pracovať do sektora cestovného ruchu a gastra, vidí za tým ich obavu z opätovnej straty príjmu počas pandémie. „Ponúkané platy sú slušné, ale uprednostnia radšej aj nižší, ale istejší plat napríklad v priemysle,“ konštatoval. Uviedol, že po diskusiách so zainteresovanými zamestnávateľmi chcú nanovo nastaviť podmienky na zamestnávanie záujemcov zo zahraničia. Potrebné je zjednodušiť administratívu procesu, podmienkou bude preukázateľný nezáujem slovenských pracovníkov o dané pracovné miesto. „Ak nemá nikto o danú prácu v cestovnom ruchu záujem, prečo by si nemohol privyrobiť napríklad študent z Ukrajiny,“ doplnil.



Podľa Doležala cestovný ruch z pohľadu hospodárstva patrí v rámci pandemických dosahov medzi najpostihnutejšie segmenty. „V súčasnosti poskytujeme pomoc spätne za obdobie apríl 2020 až máj 2021, pomáhame a nateraz budeme v tom pokračovať,“ uviedol s tým, že pre nasledujúce obdobie nie je zatiaľ spresnené, či bude pomoc poskytovaná aj počas letných mesiacov alebo ponechané prostriedky budú presunuté na jesenné obdobie. Po malej schéme pomoci by mala nasledovať podľa jeho slov veľká schéma, na ktorú bude v septembri vyhlásená výzva.