Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Heger chce so Sme rodina rokovať o možných zmenách v paragrafe 363

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 83. zasadnutia vlády SR 8. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Využívanie paragrafu podľa premiéra znepokojuje verejnosť.

Bratislava 8. júna (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) chce ďalej rokovať s hnutím Sme rodina o možných zmenách v paragrafe 363. Hnutie dosiaľ zmeny vetovalo. Predseda vlády však deklaroval, že sa pri diskusiách nevzdáva. Informoval o tom po stredajšom rokovaní vlády.

"Žiaľ, Sme rodina aktuálny stav vyhovuje, zmenu paragrafu 363 vetuje, preto sa koalícia v týchto diskusiách nepohla," skonštatoval Heger. V demokratickej spoločnosti by podľa neho nemal existovať inštitút, ktorý sa vymyká systému bŕzd a protiváh. Ako načrtol, existuje viacero riešení, počnúc zrušením tohto paragrafu alebo jeho novelizáciou.



Využívanie paragrafu podľa premiéra znepokojuje verejnosť. "Občania cítia, že reálne hrozí zneužívanie tohto paragrafu na úkor spravodlivosti. Je to aj názor mnohých odborníkov vrátane troch strán koalície," podotkol.

Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.