Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Historik: Existencia ulice pomenovanej po J. Tisovi je absurdná

Na archívnej snímke Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR podal v septembri žalobu na žilinský krajský súd pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Existencia ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky Jozefovi Tisovi je absurdná a protiprávna. V novej publikácii na to poukázal historik a riaditeľ Dokumentačného strediska holokaustu Ján Hlavinka spolu s ďalšími autormi.

Hlavinka skritizoval, že aj v roku 2023, teda 78 rokov od skončenia druhej svetovej vojny, ešte stále existuje v obci Varín v okrese Žilina ulica pomenovaná po "najvyššom predstaviteľovi ľudáckeho slovenského štátu" a vojnovom zločincovi.

"Považujem za absurdné, aby človek, ktorý bol náprotivkom Adolfa Hitlera a jedným z jeho najverejnejších spojencov, mal na Slovensku v roku 2023, keď sa chceme nazývať demokratickou a civilizovanou krajinou, po sebe pomenovanú ulicu. Súčasná SR nie je ani právnou nástupníčkou ľudáckej SR, ani dedičkou jej hodnôt, nie je ani nositeľkou týchto hodnôt," skonštatoval. Zdôraznil, že práve naopak oslavuje víťazstvo nad nacizmom a "ľudáckym" režimom.



Publikácia s názvom Ulica pomenovaná po Jozefovi Tisovi? Vysporiadalo sa Slovensko s tragickou minulosťou? zhŕňa informácie o politickej činnosti Tisa, podáva právnický pohľad na to, či ho možno považovať za vojnového zločinca. "Dochádza k záveru, že áno," ozrejmil Hlavinka. A približuje tiež vývoj kauzy a závery vo vzťahu k ulici.

"Cieľom publikácie je v prvom rade poukázať na tento absurdný, podľa nášho názoru protiprávny, stav a po druhé poskytnúť tým, ktorí sa o tento problém zaujímajú základné informácie. My sme išli cestou stručnosti, vecnosti, zhrnutia nepriestrelných jasných a dávno známych faktov a máme záujem, aby každý, kto po publikácii siahne, veľmi rýchlo videl historické alebo aj právne dôvody, prečo ulica pomenovaná po Tisovi je absurdnosť a nezmyselnosť," dodal Hlavinka.

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR podal v septembri žalobu na žilinský krajský súd pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín. Urobil tak po tom, ako obecné zastupiteľstvo nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý navrhol zrušiť alebo zmeniť názov ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky. Koncom októbra sa k premenovaniu ulice uskutočnilo aj referendum, ktoré skončilo ako neplatné.