Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Poznáme najlepšie nemocnice roka: Patrí tam aj vaša?

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Najlepšou štátnou univerzitnou a fakultnou nemocnicou roka sa opäť stala Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - fakultná nemocnica.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Najlepšou štátnou univerzitnou a fakultnou nemocnicou roka sa opäť stala Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - fakultná nemocnica. V kategórii všeobecných nemocníc obhájila prvenstvo Nemocnica Agel Košice-Šaca. Vyplýva to z deviateho ročníka hodnotenia nemocníc Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), ktoré je založené na porovnávaní dát predovšetkým z rokov 2019 až 2022.

"Zvyšovanie transparentnosti zverejňovaním relevantných informácií o kvalite a efektívnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti je podľa nás jedným z kľúčových predpokladov na to, aby bola verejnosť lepšie informovaná, aby sa vedela kvalifikovanejšie rozhodovať a vytvárať účinnejší tlak na zlepšovanie verejných služieb, čo potom motivuje zdravotnícke zariadenia sa neustále zlepšovať," priblížil riaditeľ INEKO Dušan Zachar.

Riaditeľ ružomberskej nemocnice Robert Rusnák považuje obhájené prvenstvo za výsledok tímovej práce zdravotníckych aj nezdravotníckych pracovníkov vojenskej nemocnice. "Zároveň si veľmi cením podporu nášho zriaďovateľa, Ministerstva obrany SR, bez ktorého by sa nepodarilo uskutočniť dôležité investície a neboli by realizované významné projekty," uviedol.

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Nemocnice Agel Košice-Šaca Pavol Rusnák prijíma v poradí piaty titul nemocnice s obrovskou vďakou, pokorou a zodpovednosťou. Pripisuje ho vytrvalej práci celého kolektívu. "Ocenenie je pre nás obrovskou motiváciou, aby sme plnili naše poslanie a pomáhali pacientom, ktorí sa na nás s dôverou obracajú aj naďalej na 100 percent," vyhlásil.

Medzi štátnymi univerzitnými a fakultnými nemocnicami obhájila druhé miesto Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Tretie miesto získala rovnako ako vlani Univerzitná nemocnica Martin. V kategórii všeobecných nemocníc skončila na druhom mieste Ľubovnianska nemocnica, na treťom sa umiestnila Nemocnica Poprad.

Pandémia podľa hodnotenia negatívne ovplyvnila kvalitu a výkonnosť slovenských nemocníc najmä v rokoch 2020 a 2021. Tento nepriaznivý trend sa v minulom roku už podarilo otočiť, no stále sa nedosahujú úrovne spred pandémie. "Napríklad pri vybraných 23 terapeutických operačných výkonoch, ktoré tvoria približne 60 percent objemu všetkých operácií na Slovensku, bola produkcia slovenských nemocníc v roku 2022 stále o takmer 17 percent nižšia oproti predpandemickému roku 2019," načrtol inštitút.

V minulom roku spozorovali autori hodnotenia medziročné zlepšenie pri miernej väčšine indikátorov kvality. Zlepšili sa úmrtnostné indikátory a skrátila sa priemerná doba čakania záchraniek s privezeným pacientom na urgentoch nemocníc. Medziročne sa však zvýšili podiely nutných opakovaných operácií a hospitalizácií pacientov, čo nie je dobrým znakom.

Hodnotenie konštatuje aj dlhodobý rast spokojnosti hospitalizovaných pacientov. Medziročne však výraznejšie narástli aj sťažnosti pacientov a mierne aj pokuty udelené Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

V prípade hospodárenia nemocníc je podľa INEKO obraz zmiešaný, navyše, ho pokrivuje pravidelne sa opakujúce oddlžovanie. "Schopnosť nemocníc generovať vlastné zdroje sa medziročne zlepšila, no dlh po lehote splatnosti zasa vzrástol. Stále platí, že v priemere štátne univerzitné a fakultné nemocnice majú výrazne horšie finančné zdravie ako regionálne všeobecné nemocnice," uvádza sa v hodnotení.