Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Klimek: Viazanie 3 % výdavkov sa občanov nedotkne, využije sa rezerva

Na snímke štátny tajomník ministerstva financií SR Marcel Klimek počas tlačovej konferencie ministerstva financií SR k makroekonomickej situácii a dlhovej brzde 20. apríla 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Rezort financií podľa štátneho tajomníka hľadal a našiel riešenie, ktoré bude mať čo najmenší dopad na občanov a firmy.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Povinné viazanie 3 % výdavkov rozpočtu, súvisiace so sankciami dlhovej brzdy pre vysoký verejný dlh SR, bude tento rok predstavovať sumu 709 miliónov eur. Občanov ani firiem sa však toto opatrenie nedotkne, využije sa na to rozpočtovaná rezerva na finančnú podporu štátnych podnikov, ktorá už nie je potrebná. Informoval o tom vo štvrtok štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Marcel Klimek.

Vláda dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera má počas prvých dvoch rokov svojho pôsobenia výnimku na najprísnejšie sankcie dlhovej brzdy. Toto obdobie uplynie 4. mája a na ďalší deň sa aktivujú tri opatrenia, pripomenul Klimek. Ide o hlasovanie o dôvere, ktoré dočasne poverená vláda nemusí absolvovať, prípravu vyrovnaného rozpočtu na rok 2024 a viazanie 3 % z tohtoročných výdavkov.

Rezort financií podľa štátneho tajomníka hľadal a našiel riešenie, ktoré bude mať čo najmenší dopad na občanov a firmy. "Mali sme na tento rok pripravenú v rozpočte trištvrte miliardu eur na finančnú injekciu pre štátne podniky v súvislosti s energokrízou. Keďže priebeh tej energokrízy je omnoho miernejší, nebudeme musieť túto injekciu využiť a budeme môcť tento výdavok viazať pre účely 3 %," vysvetlil Klimek.