Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Korčok: Je v záujme Slovenska, aby EÚ pomohla s obnovou Ukrajiny

Na snímke slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Európska komisia v najbližších dňoch predstaví plán na povojnovú obnovu Ukrajiny a na podporu fungovania ukrajinského štátu v súčasnej ťažkej situácii.

Brusel 16. mája (TASR) - Európska únia sa snaží nájsť spôsoby, ako pomôcť Ukrajine s obnovou po skončení vojny, ktorú vo februári rozpútalo Rusko. Obnova Ukrajiny je aj v slovenskom záujme, uviedol minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok po skončení pondelňajších rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

Európska komisia v najbližších dňoch predstaví plán na povojnovú obnovu Ukrajiny a na podporu fungovania ukrajinského štátu v súčasnej ťažkej situácii.

"Toto vnímam ako dôležité posolstvo voči Ukrajine, že stojíme za ňou v spravodlivej vojne o prežitie a že rozmýšľame aj o krok ďalej. Očakávam od Európskej komisie jasný plán ako pokračovať ďalej, lebo to, že sa Ukrajina postaví na nohy, je aj slovenský záujem. Je to náš sused a my chceme suseda, ktorý je suverénny, samostatný a slobodný a ktorý prosperuje," uviedol Korčok.

S odkazom na šiesty balíku sankcií navrhnutý Európskou úniou zopakoval, že Slovensko stojí za jeho obsahom, vrátane postupného odpájania sa od dodávok ruskej ropy, z predaja ktorej Rusko financuje vojnu na Ukrajine.

Zdôraznil pritom že Slovensko malo svoj "komfort závislosti" na ruskej rope riešiť už v priebehu uplynulých 10-15 rokov a nemôže to urobiť teraz v priebehu niekoľkých týždňov.

Diplomati krajín EÚ sa už dva týždne pokúšajú o dohodu ohľadne sankčného balíka, ktorú sa nepodarilo dosiahnuť ani na pondelkových rokovaniach v Bruseli. Podľa Korčoka sa však už pracuje na technickom riešení umožňujúcom niektorým krajinám, aj Slovensku, zaviesť prechodné obdobie, ktoré pomôže zvládnuť odpojenie sa od ruskej ropy.



V tejto súvislosti sa objavili aj návrhy, aby sa šiesty sankčný balík rozdelil tak, že sa navrhované ropné embargo odloží na neskôr.

Podľa Korčoka o tomto návrhu Rada ministrov nerokovala, ale dodal, že vo všeobecnosti prebiehajú "horúčkovité" a intenzívne rozhovory, lebo všetci vedia, že odďaľovať prijatie šiesteho balíka sankcií je politicky zložité. "Nevylučujem v tejto chváli žiadne rozdelenie, ale podstatné je to, kde stojíme politicky, a to je snaha zbaviť sa jednostranne závislosti na ruskej rope," vysvetlil.

Maďarsko odmieta zaradenie na sankčný zoznam EÚ ruského patriarchu Kirilla, blízkeho spojenca šéfa Kremľa Putina. Korčok pripomenul, že na sankčný zoznam EÚ sa dávajú osoby, ktoré šíria ruskú vojnovú propagandu, zároveň však priznal, že je stále otázne či členské štáty akceptujú návrh eurokomisie, aby sa to týkalo aj vysokých cirkevných hodnostárov, ako je patriarcha Kirill. "Nie je na tomto ešte konsenzus, ale verím, že ho aj v tejto otázke dosiahneme," domnieva sa šéf slovenskej diplomacie.









(spravodajca TASR Jaromír Novak)