Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Korčok: Náš multilaterálny systém je v defenzíve

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas tlačovej konferencie k sérii jeho bilaterálnych stretnutí v New Yorku, ktoré absolvoval v uplynulom týždni počas všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN a na ktorej sa sa tiež vyjadril k zásadným témam dnešnej medzinárodnej politiky, vrátane AUKUS a situácii v Afganistane 27. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Kým veda ukázala, že je schopná zvíťaziť nad pandémiou, tak politika v globálnom meradle tento súboj prehráva, pretože ich nedokážeme sprístupniť chudobným, dodal hlavný slovenský diplomat.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Náš multilaterálny systém je v defenzíve. Hľadajú sa skôr individuálne ako spoločné riešenia a výsledkom je to, že prehrávame všetci. Na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave to povedal slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Minister Korčok na brífingu o svojej pracovnej návšteve na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku pripomenul slová generálneho tajomníka Antonio Guterresa, „ktorý doslova povedal, že svet sa nachádza na okraji priepasti kvôli kumulácii naozaj zásadných problémov, ktorým čelíme - od klimatických zmien po pokračujúcu pandémiu až po mnohé nedoriešenie a vlečúce sa konflikty po svete“.



„Kým veda ukázala, že je schopná zvíťaziť nad pandémiou, tak politika v globálnom meradle tento súboj prehráva, pretože ich nedokážeme sprístupniť chudobným,“ dodal hlavný slovenský diplomat.

Korčok sa počas konania 76. VZ OSN v New Yorku stretol s ministrami zahraničných vecí Ruska, Gruzínska, Maldivskej republiky, Kataru, Turecka, ako aj so šéfom palestínskej diplomacie.

Na stretnutí s ruským kolegom Sergejom Lavrovom minister Korčok vo štvrtok (23.9.) upozornil na to, že slovenskí občania museli pri cestách do Ruska v dôsledku pandémie čakať na individuálne povolenia, ktoré schvaľovala podpredsedníčka ruskej vlády. „Už v piatok (24.9.) ruská strana obratom reagovala a (slovenskí občania) túto procedúru už absolvovať nemusia,“ informoval Korčok.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas tlačovej konferencie k sérii jeho bilaterálnych stretnutí v New Yorku, ktoré absolvoval v uplynulom týždni počas všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN a na ktorej sa sa tiež vyjadril k zásadným témam dnešnej medzinárodnej politiky, vrátane AUKUS a situácii v Afganistane 27. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Šéf slovenskej diplomacie na stretnutí s palestínskym ministrom zahraničných vecí Rijádom Málikím sľúbil, že „pri ďalšej návšteve regiónu navštívim Ramalláh a stretnem sa s predstaviteľmi Palestíny“.

Korčok sa ďalej vyjadril aj k diplomatickej roztržke medzi Francúzskom a USA, Britániou a Austráliou v súvislosti s trilaterálnou dohodou AUKUS. Minister vyjadril pochopenie pre rozhorčenú reakciu Francúzska, ktoré prišlo o zmluvu o nákupe ponoriek v hodnote 31 miliárd dolárov.

Minister však zároveň pripomenul, že EÚ v rovnaký deň, kedy bola uzavretá spolupráce AUKUS „prijala svoju vlastnú stratégiu“.

„Bohužiaľ, ...nebola využitá príležitosť (na transatlantický dialóg). Transatlantické Spojenectvo sa dá obnoviť, iba ak budú spojenci viesť zásadný dialóg,“ zdôraznil Korčok.

Slovenská diplomacia podľa ministra neplánuje uznať vládu afganského hnutia Taliban, ktoré v auguste ovládlo túto ázijskú krajinu. Zároveň však zdôraznil dôležitosť komunikácie s týmto fundamentalistickým hnutím, ako aj s inými krajinami v regióne.



„Každý žiadateľ o azyl bude individuálne podrobený azylovej procedúre, pokiaľ o to požiada. Tu žiaden strop neexistuje,“ reagoval Korčok na otázku, či slovenská vláda plánuje prehodnotiť počet utečencov z Afganistanu, ktorých príjme.

Minister tiež pripomenul prebiehajúcu rekonštrukciu prípadu úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku sa zúčastňujú traja svedkovia a dvaja znalci zo Slovenska. Priblížil, že výpoveď svedka Romana Behúla je „riadne zaprotokolovaná, preložená do francúzštiny a stáva sa súčasťou tohto vyšetrovania“.



Korčok tiež vyjadril znepokojenie nad súčasným zvýšením napätím medzi Srbskom a Kosovom, pričom vyzval obe strany na „okamžitú deeskaláciu“ vyhrotenej situácie.

Napätá situácia na kosovsko-srbskej hranici sa minulý týždeň vo štvrtok ešte viac vyostrila po incidente, keď kosovská polícia údajne brutálne zbila troch srbských demonštrantov. Kosovské úrady toto tvrdenie rozhodne odmietli.