Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Ukrajinskí odídenci pripravili Košičanom gastro poďakovanie

Ukrajinci sa poďakovali Slovákom za pomoc, ktorú prejavujú od začiatku vojnového konfliktu v Košiciach v nedeľu 10. apríla 2022. Foto: TASR František Iván

Verím, že sa všetci cítia dobre a budeme ďalej pracovať na vzájomnej integrácii utečencov v našich krásnych Košiciach, uviedol starosta košickej mestskej časti Staré Mesto Igor Petrovčik.

Košice 10. apríla (TASR) – Niekoľko stoviek Košičanov prijalo v nedeľu popoludní pozvanie na "gastro poďakovanie" ukrajinských odídencov, ktorí našli dočasné útočisko pred vojnovým konfliktom v metropole východu. Pri Staromestskej radnici sa podávali ukrajinské špeciality, na podujatí vystúpil aj ukrajinský spevácky zbor Karpaty. Stretnutie sa vo večerných hodinách ukončí pietnou spomienkou na obete vojnového konfliktu.

Podujatie má byť podľa slov starostu košickej mestskej časti Staré Mesto Igora Petrovčika symbolickým poďakovaním Ukrajincov za "vrúcne prijatie", pomoc a podporu, ktorú od začiatku vojnového konfliktu našli u miestnych obyvateľov. Mestská časť umožnila ukrajinským matkám ubytovaným v Košiciach navariť boršč, pelmene i holubky. Radnica tiež návštevníkom ponúkla "staromestský guláš", ktorý od vypuknutia vojnového konfliktu varila na slovensko-ukrajinskej hranici.



"Verím, že sa všetci cítia dobre a budeme ďalej pracovať na vzájomnej integrácii utečencov v našich krásnych Košiciach," skonštatoval pre TASR Petrovčik počas podujatia. V jeho závere si zúčastnení pripomenú obete vojnového konfliktu zapálením sviečok.