Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Z bývalého kina Družba by sa mohol stať multifunkčný kultúrny priestor

Na snímke budova kina Družba počas brífingu spojeného s prezentáciou zámeru revitalizácie košického kina Družba v Košiciach 9. augusta 2021. Foto: TASR - František Iván

Samotná realizácia stavby by sa mohla začať koncom budúceho roka a trvať by mala do júna 2024.

Košice 9. augusta (TASR) – Z chátrajúcej budovy bývalého kina Družba v Košiciach by mohol vzniknúť multifunkčný priestor so zameraním na kultúrne vyžitie. Ide o plány občianskeho združenia (OZ) Chi3. Celková investícia by mala byť do štyroch miliónov eur. O prenájme niekdajšieho kina, ktoré by sa tak malo dostať do rúk tohto OZ, bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo (MsZ). Informovali o tom predstavitelia OZ a mesta Košice na pondelkovej tlačovej konferencii.

„Chceme to naplniť koncertmi, divadlami, aj kinom - kinopredstaveniami, ktoré tu boli, čiže vrátiť sa aj k pôvodnej produkcii. V Košiciach chýba aj nejaké kongresové centrum,“ povedal riaditeľ OZ Milan Antol s tým, že rekonštrukciou budovy by vznikla široká škála možností. Priestor by mal byť okrem iného obohatený aj o balkón, v podzemí by mali byť tanečné sály a súčasťou má byť tiež kaviareň. Zrevitalizovaný objekt by nemal slúžiť len na ich vlastné produkcie, ale k dispozícii by mal byť rôznym tvorcom.

Samotná realizácia stavby by sa mohla začať koncom budúceho roka a trvať by mala do júna 2024. „Mnohí ľudia, ktorým sme túto víziu predniesli, tak ohŕňajú nosom a hovoria, že sme blázni, že to stojí veľa peňazí, a tak ďalej. Ale my žijeme v presvedčení - možno je to tým, že sme umelecky zameraní, že radšej niečo skúsiť a nepodariť sa, ako neskúsiť nič,“ povedal spoluautor projektu a hudobník Igor Timko s tým, že doposiaľ na projekt vynaložili viac ako 10.000 eur. Náklady zahŕňajú aj architektonickú štúdiu.



Antol spresnil, že financovanie by malo byť zabezpečené z viacerých zdrojov vrátane rôznych grantov. Podľa jeho slov majú prisľúbené aj finančné dary od súkromných osôb.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček pripomenul, že doposiaľ zaznamenali viacero pokusov o obnovu kina Družba. Zámermi bolo jeho pretvorenie napríklad na kaviarne, hotel či nákupné centrum. Mesto to odmietlo s tým, že chce, aby sa zachovala podoba ikonickej budovy ako aj jej parková časť, a aby bol objekt využívaný na kultúrne účely. „Boli tu pokusy, kedy bola budova za účelom obnovy a investícií prenajatá, ale všetky tieto projekty v minulosti zlyhali,“ dodal.

Na snímke budova kina Družba počas brífingu spojeného s prezentáciou zámeru revitalizácie košického kina Družba v Košiciach 9. augusta 2021.
Foto: TASR - František Iván


OZ Chi3 podľa neho už disponuje všetkými súhlasnými stanoviskami mesta. „Našli sme prienik aj v tej technickej rovine,“ uviedol s tým, že zámerom na prenájom kina Družba pre toto OZ sa budú mestskí poslanci zaoberať na svojom septembrovom rokovaní. Návrhom má byť prenájom z dôvodu hodného osobitného zreteľa na 25 rokov za jedno euro ročne.

Polaček doplnil, že stavba v košickej mestskej časti Západ vznikla v roku 1973 a poslednýkrát sa v nej premietalo v roku 2002. Od roku 2009 v budove nie je žiaden nájomca.