Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Návštevnosť Východoslovenského múzea je podobná tej vlaňajšej

Na snímke unikátne bronzové prilby z mladšej doby bronzovej. Foto: TASR – František Iván

Výstava bude verejnosti sprístupnená do konca septembra.

Košice 5. augusta (TASR) – Návštevnosť Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach je zatiaľ podobná tej vlaňajšej. Je však nižšia ako v období pred pandémiou nového koronavírusu. Pre TASR to povedala múzejná pedagogička VSM Katarína Ščerbanovská s tým, že z aktuálnych výstav sa teší najväčšej obľube výstava Zbrane a zbroj bronzovej doby.



Okrem domácich turistov opäť začali evidovať aj tých zahraničných, a to najmä z Česka, Poľska či Maďarska. „Občas sa stane, že prídu aj turisti z menej častých krajín – Švédi, Taliani, Dáni a minulý týždeň sme tu mali dokonca aj návštevníkov z Ameriky,“ povedala. Napriek tomu je však podľa nej zahraničných návštevníkov stále menej ako kedysi. Čo sa týka turistov zo Slovenska, návštevnosť je porovnateľná s minulými rokmi. Počas dvoch júlových týždňov bola aj vyššia ako bežne.



Jednou z najobľúbenejších výstav tejto sezóny vo VSM je podľa Ščerbanovskej výstava Zbrane a zbroj bronzovej doby. Ide o prvú ucelenú výstavu exponátov z východného Slovenska z uvedeného obdobia. Okrem zbierok VSM zahŕňa aj zbierky partnerských múzeí.

„Táto výstava sa snaží ukázať, ako sa vyvíjala doba a ako sa z lovca, ktorý požíval luk a šíp, postupne stal vojak a lovec, ktorý mal aj meč, aj zbroj,“ povedala.

Exponáty sú podľa nej staré zhruba 3500 rokov a pochádzajú z územia dnešného východného Slovenska, napríklad z Nižnej Myšle, Popradu či z Dobšinej. „Sú tu rôzne meče, čakany, dýky, prilby, zbroje, zadná časť panciera, koleso z bojového voza a podobne,“ dodala.

Výstava bude verejnosti sprístupnená do konca septembra.