Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

M. Sabo: V SR žije 528.000 ľudí bez bezpečného prístupu k pitnej vode

Na snímke Michal Sabo (Progresívne Slovensko). Foto: TASR - Jakub Kotian

Envirofond podľa Saba za tento rok schválil 98 žiadostí v oblastí vôd za 75 miliónov eur. Celkovo podali obce 308 žiadostí v hodnote 300 miliónov eur. Podotkol, že schválil iba tretinu žiadostí.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Na Slovensku žije 528.000 ľudí bez bezpečného prístupu k pitnej vode. Na verejný vodovod nie je pripojených 447 obcí. Na tlačovej konferencii to uviedol opozičný poslanec parlamentu Michal Sabo. Poslankyňa Jana Hanuliaková (obaja Progresívne Slovensko) vyzýva vládu a zodpovedné ministerstvá, aby začali komunikovať s dotknutými obcami.

Envirofond podľa Saba za tento rok schválil 98 žiadostí v oblastí vôd za 75 miliónov eur. Celkovo podali obce 308 žiadostí v hodnote 300 miliónov eur. Podotkol, že schválil iba tretinu žiadostí. "Je nutné nastaviť čerpanie zdrojov a administratívnych podmienok tak, aby právo na vodu pre samosprávy nebolo neustálou súťažou bez jasného konca," skonštatovala Hanuliaková.

Poslankyňa poukazuje, že napájanie obcí na verejné vodovody a kanalizácie je bez kompetencie, malé obce nemajú financie ani personálne kapacity na prípravu projektových dokumentácií. Prekladanie projektov je tiež podľa nej chaotické a administratívne náročné, podmienky prípravy projektov nie sú konštantné. "Samotný proces je zdĺhavý a štát nie je partnerom," skonštatovala.

"Téma budovania vodovodov si vyžaduje individuálny a koncepčný prístup. Nestačí len alokovať peniaze, vyhlasovať a podpisovať výzvy. Obce potrebujú reálnu pomoc - metodickú, konzultačnú, personálnu," povedal Sabo. Doplnil, že v súčasnosti má vláda k dispozícii 160 miliónov eur na budovanie základnej infraštruktúry.