Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

V Martovciach na sútoku Žitavy a Nitry sa zachovali folklórne prvky

Na snímke Dom ľudového bývania v Martovciach, ktorý má vyše sto rokov. Foto: TASR – Ladislav Vallach

K návšteve Domu ľudového bývania a lanového parku je potrebné ohlásiť sa na obecnom úrade.

Martovce 20. augusta (TASR) – Obec so 600 obyvateľmi, ktorá sa nachádza na sútoku riek Žitava a Nitra, 18 kilometrov severovýchodne od Komárna, pre svoju geografickú polohu bola pomerne izolovaná od ostatných dedín a miest. Táto skutočnosť prispela k tomu, že v Martovciach sa mnohé prvky ľudovej kultúry zachovali dlhšie ako v okolitých obciach.

„Okoloidúcich môže zaujať skutočnosť, že okolo obce je množstvo vody. Sú tu mŕtve ramená týchto riek s močiarnym charakterom. Na dejiny obce mala vždy vplyv voda, tunajší obyvatelia sa venovali rybárstvu. Históriu obce pripomína aj Dom ľudového bývania, ktorý má vyše sto rokov," povedal pre TASR člen kultúrneho výboru samosprávy obce Pál Sedliak.



Na začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia bol dom číslo 101 vyhlásený za pamiatkovo chránený objekt a od roku 1975 je v ňom zriadená expozícia ľudového bývania Podunajského múzea v Komárne.

Tradičný roľnícky dom postavili v roku 1871 zo zmesi hliny a slamy. Štít domu je vypletaný prútím, strechu prikrýva trstina. Vnútorné členenie pôvodne trojpriestorového obytného domu pozostávalo z prednej izby, pitvora s oddelenou kuchynskou časťou s otvoreným komínom a komory, z ktorej posledný majiteľ vytvoril zadnú izbu a k obytnej časti budovy pristaval dnešnú komoru a maštaľ. Izby sú zariadené pôvodným martovským maľovaným nábytkom z konca 19. a začiatku 20. storočia.

Na snímke interiér Domu ľudového bývania, ktorý má vyše sto rokov v obci Martovce v piatok 20. augusta 2021.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


V okolí obce zaujme príroda. Staré korytá Nitry a Žitavy sú obkolesené hrádzami. Tie podľa slov Sedliaka, ktorý je sám vášnivým amatérskym fotografom, ponúkajú mnoho fotogenických zákutí a sú vhodné na prechádzky.

Do budúcnosti obec plánuje vybudovať vodný náučný chodník, ktorý oživí dávne rybárske tradície a predstaví tamojšie životné prostredie, ale aj festivalový park, keďže každoročne v obci organizujú niekoľko festivalov zameraných na folklór s rôznymi sprievodnými podujatiami. Hotový je už aj lanový park pre milovníkov adrenalínu.

K návšteve Domu ľudového bývania a lanového parku je potrebné ohlásiť sa na obecnom úrade.