Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Mestský park v Prievidzi dotvorí atypický drevený mobiliár

Na snímke študenti architektúry a dizajnu pracujú počas 1:1 Workshopu 2022, 25. augusta 2022 v Prievidzi. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Atypický mobiliár tvoria študenti v rámci desiateho ročníka letnej školy. Woven ju organizuje od roku 2013, pričom od roku 2016 je workshop putovný.

Prievidza 25. augusta (TASR) - Atypický drevený mobiliár, ktorý bude slúžiť i ako výstavný priestor, pribudne v týchto dňoch v mestskom parku v Prievidzi. Na jeho tvorbe pracujú mladí študenti architektúry v rámci letnej školy pre študentov architektúry a dizajnu pod názvom 1:1 WORKSHOP.

"Objekt bude slúžiť ľuďom v parku, dá sa na ňom sedieť, ležať, relaxovať. Pôjde tak o pobytový priestor, dá sa z neho pozorovať park. Zároveň je v strede námestie, ktoré je vyznačené a zostane tam trávnik," načrtla architektka a členka občianskeho združenia Woven Danica Pišteková.

Podľa architektky ide o miestnosť v parku, ktorá sa zároveň otvára aj iným funkciám. "Objekt bude slúžiť aj na výstavy, keďže spolupracujeme s lokálnym občianskym združením Ars Preuge a fotografkou Vandou Mesiarikovou. Tá ho bude opatrovať v budúcnosti, keď tu už nebudeme," doplnila.



Atypický mobiliár tvoria študenti v rámci desiateho ročníka letnej školy. Woven ju organizuje od roku 2013, pričom od roku 2016 je workshop putovný. Študenti už tvorili v Piešťanoch, Lučenci, Stupave, Partizánskom a Moravanoch nad Váhom. "Nejde o veľké podujatie, študentov je približne desať, sú z rôznych škôl architektúry, nielen slovenských, ale i zahraničných," ozrejmila Pišteková.



Pracovať priamo v teréne na projekte je podľa nej pre budúcich architektov dôležité. "Študenti a študentky sa počas štúdia ťažko dostávajú k realizáciám, čo je prirodzené, keďže ho majú nahustené do semestrov a kladie sa dôraz na koncepčnú, inú časť projektu a k realizácii nedochádza z časových dôvodov," priblížila s tým, že workshop realizáciu práve prináša. "Je to o tom, aby sa účastníci naučili pracovať s nástrojmi, drevom, porozumieť mu, vytvorili niečo. Zároveň sa naučia i mäkké zručnosti, musia sa rozprávať a dohodnúť medzi sebou, čo budú tvoriť," dodala architektka.

Nový objekt bude súčasťou verejného priestoru v mestskom parku od piatku (26. 8.), v sobotu (27. 8.) sa na ňom uskutoční vernisáž výstavy fotografií Mesiarikovej pod názvom Deleted Land. Organizátorom desiateho ročníka workshopu je občianske združenie Woven. Mesto ho podporilo sumou 5000 eur.