Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Michalovčania začali spoločnú prípravu, Nuutinen sa pripojí po víkende

Na snímke uprostred útočník Janne Keränen z Fínska. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vysoké ambície, ale aj podmienky a renomé michalovského klubu prilákali na Zemplín viaceré nové tváre.

Michalovce 5. augusta (TASR) - Hokejisti HK Dukla Michalovce začali spoločnú prípravu na extraligovú sezónu 2021/2022 takmer v kompletnom zložení, chýbal iba fínsky útočník Mikko Nuutinen. V bronzovom tíme uplynulej sezóne nastalo viacero hráčskych zmien, ktoré vyplynuli aj z ambícií.

"Chceme hrať rýchlejší a viac korčuliarsky hokej než v minulej sezóne," povedal Juraj Faith, ktorý bude naďalej pôsobiť ako asistent hlavného trénera Tomeka Valtonena.

Michalovčania začali záverečnú fázu prípravy vstupnými testami a prvý týždeň vnímajú ako zoznamovací. "Po ňom sa už budeme venovať náročnejším veciam a zameriame sa aj na to, ako by mala vyzerať naša hra. August a september budú skôr o príprave a dôraz budeme klásť na iné veci než víťazstvá, hoci, samozrejme, chceme vyhrávať," povedal Faith. Tréneri Dukly mali v úvodnom týždni spoločnej prípravy k dispozícii všetkých hráčov, pričom traja z nich absolvujú skúšku a Nuutinen sa pripojí po víkende.



Po sezóne 2020/2021 nastalo v kádri viacero zmien. Fínsky tréner Tomek Valtonen predĺžil zmluvu ešte počas play off, pribudol k nemu krajan Kasper Vuorinen, ktorý nahradil Ivana Droppu a ako asistent pokračuje Juraj Faith. Prievan nastal v hráčskej kabíne, v ktorej sa zmenila brankárska trojica a z desiatky najproduktívnejších hráčov tímu odišlo až osem. Vedenie klubu skladalo súčasný káder v dostatočnom predstihu a považuje ho za uzavretý. "Myslím si, že v tejto zostave začneme sezónu. Veľmi to už nechceme meniť. Káder sa výrazne obmenil už počas minulej sezóny, tentoraz ho chceme mať viac pokope. Samozrejme, počas sezóny môže niečo "vyskočiť," ale nemalo by to byť nič veľké. Uvidíme, čo prinesie sezóna. Môže sa stať, že nám niekto nebude sedieť do koncepcie, prípadne sa na trhu objaví zaujímavý hráč," poznamenal Faith.

Na snímke sprava hlavný tréner Tomek Valtonen a asistent trénera Juraj Faith.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Klub dosiahol v sezóne 2020/2021 na historický úspech. V druhej extraligovej sezóne (pričom v prvej sa play off nehrala pre pandémiu) získal bronz po tom, čo v základnej časti obsadil 2. miesto. "Bronz bol úspech pre michalovský hokej. Tretie miesto predstavuje výzvu, no vidím to tak, že 6-7 mužstiev bude takých, že budú chcieť minimálne to tretie miesto," poznamenal Faith.

Na snímke obranca Dávid Mudrák.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Vysoké ambície, ale aj podmienky a renomé michalovského klubu prilákali na Zemplín viaceré nové tváre. Aj útočníka Romana Žitného, ktorý prišiel do Michaloviec po životnej sezóne v Nitre. "Michalovce mi dali dobrú ponuku, nemal som nad čím váhať. Je to ambiciózny klub, ktorý chce mať úspech. V klube sú fínski tréneri a ja fínsky hokej poznám, keďže som hral štyri roky vo Fínsku. Sadlo mi to a myslím si, že podobné to bude aj v Michalovciach. Ak budeme dodržiavať to, čo budú od nás chcieť tréneri, tak budeme úspešní. Minulá sezóna mi celkom vyšla, hoci to mohlo byť aj lepšie. Aj teraz budem robiť maximum, aby som čo najviac pomohol mužstvu k úspechom," povedal Žitný.

Vydarený ročník má za sebou aj útočník Jozef Tibenský, ktorý je jeden zo štyroch hráčov z majstrovského Zvolena, ktorí v lete zamierili do Michaloviec. "V tíme poznám viacerých hráčov. Myslím si, že máme konkurencieschopný tím, ktorý bude súperiť s mužstvami, ktoré deklarujú, že chcú hrať na vrchných priečkach."

Vidina tímového úspechu prilákala aj krídelníka Bruna Mráza, ktorý začal ročník 2020/2021 v Slovane Bratislava, no väčšiu časť odohral v Košiciach. "Po sezóne som zvážil ponuky a michalovská sa mi zdala najlepšia. Verím, že som urobil správne rozhodnutie. Pred sezónou si nedávam individuálne ciele, skôr mi záleží na tímovom úspechu. Keď sa ten dostaví, tak s ním prídu aj osobné štatistiky," povedal Bruno Mráz.

Na snímke obranca Tomáš Bokroš.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Káder HK Dukla Ingema Michalovce:

brankári: Karolus Kaarlehto (Fín.), Julius Pohjanoksa (Fín.), Michal Vojvoda

obrancovia: Tomáš Bokroš, František Gajdoš, Miroslav Macejko, Viadimír Mihálik, Dávid Mudrák, Ján Ťavoda, Kalle Valtola (Fín.), Pierre Crinon (Franc. - skúška), Sebastián Droppa (skúška)

útočníci: Tony Cameranesi (USA), Samuel Chalupa, Peter Galamboš, Dávid Hajnik, Marco Halama, Janne Keränen (Fín.), Andrej Kukuča, Lukáš Lačný, Marek Mašlonka, Bruno Mráz, Mikko Nuutinen (Fín.), Dominik Paš (Poľ. - skúška), Pavol Regenda, Jakub Suja, Jozef Tibenský, Roman Žitný

prišli: Karolus Kaarlehto, Kalle Valtola (obaja Liptovský Mikuláš), Julius Pohjanoksa (HC Vita Hästen/Švéd.), Michal Vojvoda (TUTO Hockey/Fín.), Tomáš Bokroš, Andrej Kukuča, (obaja Trenčín), Mikko Nuutinen, František Gajdoš, Marco Halama, Jozef Tibenský (všetci Zvolen), Miroslav Macejko (Penza/Rus.), Pierre Crinon (Rouen/Franc.), Tony Cameranesi, Roman Žitný (Nitra), Dávid Hajnik (Poprad), Janne Keränen (Sport Vaasa/Fín.), Bruno Mráz (Košice), Dominik Paš (Jastrzebie/Poľ.), Sebastián Droppa (Liptovský Mikuláš)

odišli: Christophe Lalancette, Graeme McCormack (Hradec Králové), Jordon Southorn (Znojmo), Jordan Hickmott (Bad Nauheim/Nem.), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Dávid Šoltés (Banská Bystrica), Marek Bartánus, Eduard Šedivý (obaja Košice), Tomáš Török (Zvolen), Matias Lehtonen (Katovice/Poľ.), Mark Louis (Cardiff/V. Brit.), Tomáš Tomek (Poprad), Stanislav Škorvánek (Žilina), Conrad Mölder (Toruň/Poľ.), Roman Karaffa (Biel-Bienne/Švajč.), Vladimír Glosár (Martin), Marcin Kolusz (?), Antti Erkinjuntti (?), Ville Korhonen (?)



Rozpis prípravných zápasov HK Dukla Ingema Michalovce:

Štvrtok, 12. augusta: Michalovce – HC 21 Prešov /18.00/

Štvrtok, 19. augusta: Michalovce - Slovan Bratislava /turnaj v Michalovciach

Piatok, 20. augusta: Michalovce - Klagenfurt /turnaj v Michalovciach/

Nedeľa, 22. augusta: Michalovce - Miškovec /turnaj v Michalovciach/

Štvrtok, 26. augusta: HC 05 Banská Bystrica – Michalovce

Štvrtok, 2. septembra: Michalovce – HC´05 Banská Bystrica

6.- 8. septembra: 1. zápas Slovenského pohára

9.- 12. septembra: 2. zápas Slovenského pohára

13.- 19. septembra: 3. zápas Slovenského pohára

Štvrtok, 16. septembra: HC 21 Prešov – Michalovce /18.00/