Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: V Michalovciach otvorili nové detašované pracovisko

Na snímke novootvorené detašované pracovisko k informačným kanceláriám pre obete trestných činov v budove Okresného úradu v Michalovciach 13. júla 2021. Foto: TASR – Roman Hanc

Do konca leta má v rámci Slovenska vzniknúť dovedna 16 obdobných kancelárií.

Michalovce 13. júla (TASR) – Na Okresnom úrade v Michalovciach v utorok oficiálne otvorili informačnú kanceláriu pre obete trestných činov ako detašované pracovisko obdobnej kancelárie v Košiciach. Za uplynulý mesiac, počas jej neoficiálneho fungovania, využilo jej služby 15 klientov. Princípom práce je diskrétnosť a bezplatnosť.

„Na základe našich skúseností sme identifikovali tri kľúčové služby, ktoré dnes v rámci informačných kancelárií pre obete poskytujeme. V prvom rade je to psychická podpora, druhá téma je sociálna podpora, tretia kľúčová aktivita je právna podpora," povedal počas oficiálneho otvorenia michalovskej kancelárie riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra Jozef Halcin. Ako priblížil, o služby kancelárií, ktoré od roku 2019 vznikli vo všetkých slovenských krajských mestách, je pomerne veľký záujem. Kým do tohtoročného mája zaznamenali 1000 klientov, aktuálne ich rezort eviduje okolo 1300.

I keď centrá neponúkajú odborné služby, informujú klienta o možnostiach pomoci adresne. V sieti informačných kancelárií je aktuálne v rámci Slovenska zamestnaných 24 pracovníkov, ďalší 80 odborníci pracujú pre projekt externe. Rezort tiež v tejto súvislosti spolupracuje s 320 organizáciami, ktoré majú potenciál prichádzať do styku s obeťami trestných činov či im poskytovať rôzne formy pomoci.



Dôvodov na otvorenie detašovaného pracoviska v Michalovciach bolo podľa Halcina niekoľko. „Pokiaľ tu máte veľký nápad trestnej činnosti, máte tu aj veľa obetí, ktoré sa môžu na nás obrátiť. Potenciál je obrovský na celom Slovensku, ale, bohužiaľ, v tejto lokalite máme aj logistické problémy s dostupnosťou do Košíc," ozrejmil s tým, že zo štatistík vyplýva, že Michalovský okres má po okrese Košice najvyššiu mieru trestných činov v rámci Slovenska.

Spomedzi nich dominujú najmä nebezpečné vyhrážanie, nebezpečné prenasledovanie, trestné činy súvisiace s domácim násilím a tiež finančné podvody na senioroch. „Tých je tu približne 30 percent," uviedol k poslednému menovanému. Podľa prednostky michalovského okresného úradu Jany Margovej je tiež v popredí trestných činov v okrese obchodovanie s ľuďmi. Podotkla pritom, že nejde o „vyvezenie osôb do zahraničia", ale napríklad o nútenú prácu, nútené sobášenie či zneužívanie maloletých na poskytovanie sexuálnych služieb.

Michalovská informačná kancelária pre obete trestných činov bude v prevádzke každý utorok v čase od 8.00 do 15.00 h, v prípade potreby bude svoje stránkové hodiny rozširovať. Ako Halcin informoval, do konca leta má v rámci Slovenska vzniknúť dovedna 16 obdobných kancelárií. Informácie o ich fungovaní, ako aj prvá pomoc pre obete trestných činov sú verejnosti dostupné aj na internetovej stránke www.prevenciakriminality.sk.