Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Mikulec označil kauzu ohľadom utajovania skutočností za uzavretú

Na snímke uprostred dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) prichádza na 145. rokovanie vlády SR 12. apríla 2023 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec je rád, že aj prezidentka SR Zuzana Čaputová potvrdila názor jeho rezortu, rezortu spravodlivosti i podpredsedu vlády pre legislatívu.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec označil za uzavretú kauzu týkajúcu sa oboznamovania s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Správne konanie podľa jeho slov začal Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) a treba sa ho pýtať, ako to bude pokračovať.

Mikulec je rád, že aj prezidentka SR Zuzana Čaputová potvrdila názor jeho rezortu, rezortu spravodlivosti i podpredsedu vlády pre legislatívu. Kauzu považuje za "rozohratú hru z pozície NBÚ". Dôležité podľa neho bude aj to, aby sa teraz ten, kto hovoril o porušení zákona, vyjadril. Apeluje na sebareflexiu. Ospravedlnenie ani vyvodenie zodpovednosti od vedenia NBÚ žiadať nebude.

Na otázku o prípadnej zmene legislatívy v tejto oblasti reagoval, že to vecne patrí pod NBÚ. "Mal by si vstúpiť do svedomia a úpravu legislatívy čo najskôr predložiť," poznamenal.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger rovnako víta vyjadrenie prezidentky. Je rád, že sa takto potvrdili "odborné názory" z ich strany, ktoré zaznievali od začiatku. Skonštatoval, že táto "politická hra" poslúžila opozícii.

Prezidentka v utorok (11. 4.) informovala, že nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči dočasne poverenému ministrovi vnútra. V súvislosti so zisteniami NBÚ o údajnej chýbajúcej previerke Mikulca poznamenala, že sa nestotožňuje s daným hodnotením.

Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Riaditeľ NBÚ Roman Konečný tvrdí, že ministrovi chýbal na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia certifikát. Jeho potrebu určuje slovenská legislatíva. Mikulec je presvedčený, že neporušil zákon. Zároveň však potvrdil, že už požiadal NBÚ o certifikát.