Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Milanová: Demokracia potrebuje slobodné médiá

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) počas 96. schôdze vlády SR 24. augusta 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Medzi témami, ktorým sa budú počas dňa venovať v jednotlivých paneloch konferencie, je ochrana novinárov, žaloby voči médiám slúžiace na ich zastrašenie i ochrana redakčnej nezávislosti.

Bratislava 20. februára (TASR) - Demokracia potrebuje slobodné médiá, nezávislé od politickej moci, ekonomických či lobistických tlakov. V úvodnom príhovore na pondelkovej konferencii Media Freedom 2023, ktorá sa koná pod záštitou organizácie Media Freedom Coalition (MFC), to uviedla dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

Zvýraznila, že demokratická spoločnosť je závislá od existencie transparentného mediálneho prostredia, fungujúceho v stabilnom legislatívnom a ekonomickom prostredí, žičlivého pre slobodu slova a pluralitu dôveryhodných informačných zdrojov. "Je dôležité, aby sme vytvárali prostredie, v ktorom sa novinári môžu, vedia a chcú pri svojej práci riadiť etickými princípmi svojho povolania, v prostredí, v ktorom si ako spoločnosť ceníme kvality nezávislej žurnalistiky a v ktorom dominujú hodnoverné médiá a nie názorové platformy dezinfoscény," zdôraznila Milanová.

Pripomenula úsilie ministerstva o zvýšenie ochrany novinárov a transparentnosti novinárskeho prostredia pri rekodifikácii mediálnych zákonov i zmien ďalšej legislatívy. Pripomenula tiež úpravy dotačného systému rezortu, v ktorom pribudla podpora mediálnej výchovy a odolnosti voči šíreniu dezinformácií. "Ministerstvo vyhlási čoskoro výzvu na prípravu mediálnej gramotnosti a znižovanie šírenia dezinformácii," upozornila.

Ocenila tiež spoluprácu v rámci koalície Media Freedom Coalition, snažiacu sa aktívne presadzovať slobodu médií a ochranu všetkých, ktorí pracujú v mediálnom prostredí, rovnako tak prípravu Európskeho aktu o slobode médií.

Zástupkyňa Kanady, jednej z predsedajúcich krajín MFC, chargé d'affaires veľvyslanectva Kanady na Slovensku Cheryl Cruz poukázala na nebezpečenstvo, ktorému sú vystavení investigatívni novinári, snažiaci sa priniesť pravdu. "Musíme zdvojnásobiť úsilie na ochranu ľudí pracujúcich v médiách, pretože útoky na novinárov sú útokmi na demokraciu a základné ľudské práva ako právo na osobnú slobodu či právo na slobodu názoru," zdôraznila kanadská diplomatka.

Veľvyslankyňa Holandského kráľovstva v Slovenskej republike a zástupkyňa MFC Gabriella Sancisi v tejto súvislosti spomenula i symboliku termínu konferencie, ktorá sa koná v predvečer piateho výročia vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Pripomenula tiež podobný prípad z Holandska, kde násilne zomrel reportér Peter de Vries. "Tieto prípady zhmotnili dovtedy artikulované hrozby voči novinárom, snažiacim sa prezentovať i nepríjemnú pravdu a realitu," upozornila. "Musíme urobiť všetko pre to, aby novinári mohli robiť svoju prácu v situácii, keď je právny štát pod tlakom a zvyšuje sa hrozba konšpirácií," zdôraznila.

Medzi témami, ktorým sa budú počas dňa venovať v jednotlivých paneloch konferencie, je ochrana novinárov, žaloby voči médiám slúžiace na ich zastrašenie i ochrana redakčnej nezávislosti. Medzi tzv. panelistami budú aj zástupcovia organizácie Reportéri bez hraníc či Investigatívneho centra Jána Kuciaka. Centrum predstaví tiež výsledky prieskumu o stave a bezpečnosti novinárov na Slovensku.