Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

N. Milanová si pozrela budúce kultúrno-kreatívne centrum v Trnave

Na snímke zľava ministerka kultúry Natália Milanová a predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič počas prehliadky priestorov budúceho Kreatívneho centra v Trnave v utorok 20. júla 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Želám, aby sa sny, ktoré máte s týmto centrom splnili a aby vznikol priestor, ktorý bude určený pre všetky generácie v kultúrno-kreatívnom priemysle, povedala ministerka po prehliadke.

Trnava 20. júla (TASR) – Objekt budúceho kultúrno-kreatívneho centra v Trnave, ktoré by malo svoje brány otvoriť na konci roka 2022, si v utorok prezrela ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). S plánmi na prestavbu historickej budovy v centre mesta ju zoznámil Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je investorom stavby. Hovoril tiež o prvých krokoch smerom ku kultúrnej obci, ktorá sa bude na chode centra podieľať.

„Želám, aby sa sny, ktoré máte s týmto centrom splnili a aby vznikol priestor, ktorý bude určený pre všetky generácie, umelcov i firmy a živnostníkov v kultúrno-kreatívnom priemysle,“ povedala ministerka po prehliadke. Uviedla, že ju teší, že sa ministerstvu podarilo „rozhýbať“ výzvu, ktorej súčasťou bola aj výzva na kultúrno-kreatívne centrá. Po siedmich zazmluvnených centrách ku koncu uplynulého roka v celkovej výške 74,3 milióna eur ich je v súčasnosti podľa jej slov naprieč Slovenskom už desať v celkovej výške 83 miliónov eur.



Viskupič doplnil, že v prípade centra na Hlavnej 17 v Trnave ide o 4,4 milióna eur na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky, celkový rozpočet na projekt, ktorý zahŕňa aj vybavenie ateliérov, štúdií, koncertných siení či kreatívnych dielní je 8,1 milióna eur, z nich 7,7 milióna eur sú prostriedky z Európskej únie.

Pamiatkovo chránený objekt je vo vlastníctve mesta Trnava, ktoré ho TTSK prenajalo na najmenej desaťročie od ukončenia prác. Doteraz v ňom boli umiestnené viaceré kultúrne i spoločenské inštitúcie, budova je však v zanedbanom stave a vyžaduje si zásadnú obnovu.



Posledné stavebné úpravy sa uskutočnili na Hlavnej 17 pred viac ako 100 rokmi. Pre kultúrno-kreatívne centrum Trnava sú navrhnuté mnohé interiérové zmeny, ktoré budú zohľadňovať potreby jeho užívateľov. Počíta sa s čiastočným zastrešením nádvoria, ktoré bude oddychovou zónou. Interiér bude ladený do industriálneho rázu s citom pre historické prvky, dohľad nad rekonštrukciou bude vykonávať Krajský pamiatkový úrad Trnava.