Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

MIRRI, NKÚ a ÚVO podpísali memorandum pre transparentnejšie eurofondy

Na snímke uprostred vicepremiérka a ministerka investícií a regionálneho rozvoja (MIRRI) SR Veronika Remišová (Za ľudí), vľavo predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy a vpravo predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák po podpísaní Dohody o spolupráci medzi ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Najvyšším kontrolným úradom SR a Úradom pre verejné obstarávanie 7. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Podľa Andrassyho slov sa nedostatky a chyby v projektoch financovaných eurofondami "zakódovali" ešte na začiatku, pri nastavovaní podmienok verejného obstarávania.

Bratislava 7. júna (TASR) - Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Veronika Remišová (Za ľudí), predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy a predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák v utorok podpísali memorandum pre lepšie a transparentnejšie eurofondy. Memorandum by malo pomôcť ÚVO v budúcom programovacom období pozrieť sa aj na otázku hospodárnosti čerpania európskych peňazí.



"Veríme, že aj dnešná dohoda o spolupráci zamedzí podobným veciam, k akým dochádzalo k minulosti, výrazne uľahčí a sprehľadní čerpanie eurofondov. Všetky zúčastnené inštitúcie si budú navzájom vymieňať poznatky, skúsenosti, zníži sa chybovosť pri výkone kontroly a eurofondy budú lepšie manažované a transparentné. Eurofondy sú tu pre ľudí, nie pre oligarchov, tak ako to bolo za predchádzajúcej vlády," priblížila Remišová.

Podľa Andrassyho slov sa nedostatky a chyby v projektoch financovaných eurofondami "zakódovali" ešte na začiatku, pri nastavovaní podmienok verejného obstarávania. Asi najviac nedostatkov kontrolóri NKÚ podľa neho identifikoval pri projektoch, ktoré súviseli s informatizáciou. "Všetky tieto naše pohľady, či už z hľadiska dobrej alebo zlej praxe, sa premietli to tejto zmluvy o spolupráci," doplnil Andrassy.
Na snímke vicepremiérka SR a ministerka investícií a regionálneho rozvoja (MIRRI) SR Veronika Remišová (Za ľudí) po podpísaní Dohody o spolupráci medzi ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Najvyšším kontrolným úradom SR a Úradom pre verejné obstarávanie 7. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR – Martin Baumann


"Verím, že ušetríme mnoho starostí a obáv z neistoty verejným obstarávateľom. Tí, keď sa rozhodli realizovať projekt cez čerpanie eurofondov, museli čakať na viacstupňové kontroly, ktoré ešte aj dlho trvali. Podpis memoranda je dôkazom, že konštruktívna spolupráca štátnych inštitúcií má výsledky. Podpis memoranda precizuje systém kontroly verejného obstarávania v otázke dodržiavania princípu hospodárnosti," dodal Hlivák.