Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Na cintoríne v Petržalke si pripomenuli Deň vojnových veteránov

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová sa zúčastnila na pietnom akte pri príležitosti Medzinárodného dňa vojnových veteránov na vojenskom cintoríne v Petržalke - Kopčanoch 11. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny si svet pripomína 11. novembra ako Medzinárodný deň vojnových veteránov.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Na vojenskom cintoríne Petržalka - Kopčany v Bratislave si v sobotu pripomenuli Deň vojnových veteránov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom príhovore apelovala na ochranu mierového spolužitia krajín a národov. Predseda parlamentu a šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini poukázal na hrdinstvo padlých vojakov.

"Práve na historickej skúsenosti z prvej a druhej svetovej vojny vyrástol projekt mierového spolužitia krajín a národov Európy. Sme povinní chrániť mierové spolužitie a hodnoty, na ktorých je založený," povedala prezidentka. Mier podľa jej slov nie je samozrejmosťou a sloboda nie je garantovaná.

Pellegrini hovoril o potrebe pripomínať si hrdinstvo a odvahu vojnových veteránov. A to "práve v časoch, keď sa ukazuje, že podľa prieskumov by väčšina slovenských mužov pravdepodobne ani nebola ochotná nastúpiť so zbraňou v ruke do boja a chrániť si svoju vlasť".
Na snímke sprava náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko, prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda NR SR Peter Pellegrini a minister obrany SR Robert Kaliňák sa zúčastnili na pietnom akte pri príležitosti Medzinárodného dňa vojnových veteránov na vojenskom cintoríne v Petržalke - Kopčanoch 11. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) zdôraznil, že byť vojakom je najmä poslanie. "Dnes tu stojíme, aby sme sa inšpirovali príbehmi minulosti pre našu budúcnosť," podotkol.

Deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny si svet pripomína 11. novembra ako Medzinárodný deň vojnových veteránov. Štyri roky trvajúci konflikt ukončilo prímerie, ktoré bolo podpísané 11. novembra 1918 o 11.11 h v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku neďaleko severofrancúzskeho mesta Compiegne. Symbolom veteránov je kvet vlčieho maku.