Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Na Dudinskej 50-ke aj dvojica zlatých z OH, Úradník chce kvalitný čas

Na snímke zľava atlét a chodec Miroslav Úradník, prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok, riaditeľ pretekov Július Korčok a tréner slovenskej reprezentácie v chôdzi Roman Benčík počas tlačovej konferencie k 42. ročníku chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka 21. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Do Dudiniec mieri, podobne ako vlani, dvojica olympijských víťazov. Pred rokom štartovali v kúpeľnom meste Číňanka Čchie-jang Š’-ťie a Talian Massimo Stano, víťazi hlavných kategórií na 35 km.

Bratislava 21. marca (TASR) - Už najbližšiu sobotu sa v Dudinciach uskutoční 42. ročník medzinárodných pretekov Dudinská päťdesiatka, na ktorú sa predbežne prihlásili chodci z 32 krajín. Podujatie so zlatým štatútom seriálu World Athletics Race Walking Tour slúži ako národné majstrovstvá Slovenska, Česka, Chorvátska, Litvy, Maďarska, Poľska a Rumunska v chôdzi na 35 km mužov a žien. Chodci sa zároveň budú snažiť získať body do kvalifikácie na augustové MS v Budapešti.

Do Dudiniec mieri, podobne ako vlani, dvojica olympijských víťazov. Pred rokom štartovali v kúpeľnom meste Číňanka Čchie-jang Š’-ťie a Talian Massimo Stano, víťazi hlavných kategórií na 35 km. Tentoraz sú prihlásení Číňanka Liou Chung, olympijská víťazka na 20 km z Ria de Janeiro 2016, a Poliak Dawid Tomala, olympijský šampión z Tokia 2020. Takisto ako vlani štartuje aj dvojnásobná majsterka sveta z Eugene 2022 Kimberly Garciová Leonová z Peru.



Zo slovenských chodcov má opäť vysoké ambície Miroslav Úradník, šiesty na 35 km na ME 2022 v Mníchove. "Prípravu sme začali na Kanárskych ostrovoch, absolvoval som tam vysokohorské sústredenie zamerané na objemy. Vo februári sme cestovali do Juhoafrickej republiky, kde som sa pripravoval mesiac po boku Dawida Tomalu a celej poľskej reprezentácie. Až na drobné svalové problémy prebehla príprava v poriadku. Prvotný cieľ v Dudinciach je obhájiť titul majstra Slovenska a dosiahnuť kvalitný čas smerom k MS. Sú to však prvé preteky sezóny, preto idem do toho s pokorou," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii Úradník, po ukončení kariéry Mateja Tótha najlepší slovenský chodec.

"S radosťou môžeme povedať, že preteky sú pripravené. Postupne začínajú prichádzať športovci z celého sveta. Teší ma, že podujatie patrí do seriálu World Athletics Race Walking Tour. Počas 41 doterajších ročníkov pretekalo v Dudinciach približne 7000 športovcov. Sme hrdí na to, že takéto podujatie na Slovensku máme. Nie je veľa pretekov v slovenskej atletike i športe ako takom, na ktoré pravidelne chodia olympijskí víťazi a najlepší športovci z celého sveta," uviedol prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) a predseda OV Dudinskej päťdesiatky Peter Korčok.



Šéftréner chodeckej sekcie Slovenského atletického zväzu Roman Benčík tvrdí, že v Dudinciach majú chodci jedinečnú možnosť plniť kvalifikačné kritériá: "Súťaž v Dudinciach je v tomto smere pre našich chodcov najdôležitejšia, keďže ide o domáci šampionát. Prví traja budú mať bonusové body, ktoré okrem Dudiniec už nikde nedokážu nazbierať. Aktuálny stav je taký, že na postupových miestach sú traja muži - Miroslav Úradník. Michal Morvay a Dominik Černý, tí pôjdu s cieľom upevniť si svoje pozície. Zo žien sú zatiaľ na postupových miestach Hana Burzalová a Ema Hačundová," objasnil šéftréner chodeckej sekcie SAZ Roman Benčík.

Program 42. ročníka Dudinskej päťdesiatky

sobota 25. marca:

8.10 otvárací ceremoniál

8.30 muži - 35 km

8.31 ženy - 35 km

12.00 dorastenci, dorastenky, veteráni a veteránky - 5 km, starší žiaci a žiačky - 3 km

12.30 mladší žiaci a žiačky, najmladší žiaci a žiačky - 1 km

13.10 muži a ženy - 20 km, juniori, juniorky a dorastenci - 10 km