Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Na košickom Luníku IX budú očkovať pravidelne

Výjazdová očkovacia služba Košického samosprávneho kraja (KSK) v pondelok 19. júla 2021 očkovala záujemcov na miestnom úrade sídliska Luník IX v Košiciach. Vakcínu by mali podať približne 200 obyvateľom sídliska. Na snímke registrácia pred očkovaním. Košice, 19. júla 2021. Foto: TASR Milan Kapusta

Výjazdová očkovacia služba Košického samosprávneho kraja (KSK) bude na toto sídlisko chodiť očkovať každý týždeň.

Košice 19. júla (TASR) – Spolu 120 obyvateľov sa prihlásilo na pondelkové prvé očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v košickej mestskej časti (MČ) Luník IX. Výjazdová očkovacia služba Košického samosprávneho kraja (KSK) bude na toto sídlisko chodiť očkovať každý týždeň. Ako na brífingu uviedol starosta MČ Marcel Šaňa, ľudí chcú motivovať aj darmi.



Predseda KSK Rastislav Trnka pripomenul, že miera zaočkovanosti v marginalizovaných rómskych komunitách je výrazne nižšia oproti ďalším skupinám obyvateľstva. Na Luníku IX chcú zaočkovať čo najviac obyvateľov. „Aby sme nevideli šírenie nákazy na tomto sídlisku, keďže by to malo ďalekosiahle následky nielen pre samotné sídlisko, ale pravdepodobne aj pre celé mesto Košice a jeho okolie,“ uviedol.

Výjazdová očkovacia služba Košického samosprávneho kraja (KSK) v pondelok 19. júla 2021 očkovala záujemcov na miestnom úrade sídliska Luník IX v Košiciach. Vakcínu by mali podať približne 200 obyvateľom sídliska. Na snímke občania sa pozerajú z bytovky oproti miestnemu úradu na ľudí, ktorí prišli aj napriek dažďu na očkovanie. Košice, 19. júla 2021.
Foto: TASR Milan Kapusta


Starosta Šaňa verí, že tí, ktorí sa prihlásili na pondelkové očkovanie, presvedčia aj ďalších. „Dnes som sa preto zaočkoval ako prvý, aby som išiel príkladom. Keď sa táto informácia dostane k ľuďom, verím, že ich presvedčíme, aby sa prišli zaregistrovať. Také isté gesto urobil aj pán kontrolór, miestni ho poznajú. Prišiel sa tu zaočkovať, aby sa nebáli,“ spresnil.

Vakcíny od výrobcu Pfizer/BioNTech podávali zdravotníci v priestoroch miestneho úradu. Medzi prvými sa prišla dať zaočkovať aj 49-ročná Margita Šaňová. Ako uviedla, rozhodla sa tak urobiť preto, že chce byť zdravá. „Mám rodinu a nechcem, aby sa nakazili,“ povedala.

Najbližšie bude jednodňové očkovacie centrum KSK otvorené na Luníku IX v utorok 27. júla, keď bude kraj na základe požiadavky MČ očkovať jednodávkovou vakcínou Janssen od výrobcu Johnson&Johnson.

MČ chce spolu s mestom Košice obyvateľov Luníka IX motivovať k tomu, aby sa dali zaočkovať. „Máme myšlienku, že to bude forma nejakého daru,“ spresnil starosta. Podľa jeho slov vakcináciu doposiaľ absolvovali desiatky obyvateľov sídliska, prípadne sú zaregistrovaní vo vakcinačných centrách. Na Luníku IX žije dokopy okolo 4500 ľudí, počet obyvateľov nad 16 rokov predstavuje necelých 2000.