Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Na Luníku IX sa začína svojpomocná výstavba domov

Na snímke vizualizácia rodinných domov na Luníku IX. Košice, 24. septembra 2021. Foto: TASR – František Iván

Projekt je určený pre rodiny v bytovej núdzi, ktoré splnia určené podmienky.

Košice 24. septembra (TASR) - Na košickom sídlisku Luník IX sa v najbližších dňoch začne s výstavbou komunitného centra pre rodiny v núdzi. V rámci projektu Budujeme nádej na Luníku IX tam majú svojpomocnou výstavbou pribudnúť aj rodinné domy.

Výstavba prvého vzorového domu na Hrebendovej ulici, ktorým bude komunitné centrum, potrvá približne jeden rok. Zrealizovať ho pomôžu zamestnanci Sociálneho podniku Košického samosprávneho kraja (KSK). „Onedlho sa začne aj svojpomocná výstavba prvého rodinného domu stavebníkov. Projekt svojpomocnej výstavby v Košiciach bude zatiaľ pre šesť rodín zo sídliska Luník IX alebo Mašličkova,“ povedala na piatkovej tlačovej konferencii riaditeľka organizácie ETP Slovensko Veronika Poklembová.



Pripomenula, že projekt je určený pre rodiny v bytovej núdzi, ktoré splnia určené podmienky. „Absolvujú úvodné rozhovory o potrebách a finančných možnostiach rodiny, nebudú mať dlhy, zaviažu sa aspoň jeden rok sporiť minimálnu dohodnutú sumu a budú sa pravidelne zúčastňovať na vzdelávacích aktivitách v komunitnom centre,“ spresnila s tým, že následne budú mať nárok na pozemok a mikropôžičku z organizácie ETP, z ktorej si zabezpečia stavebný materiál. Pozemky pre budúcich stavebníkov vo forme dlhodobého prenájmu poskytuje ako jeden z partnerov mesto Košice.



Vlastné rodinné domy si následne s odbornou pomocou Sociálneho podniku KSK postavia podľa vzorového domu. „Tento projekt nie je nový, má už vynikajúce výsledky v iných obciach v našom kraji, v ktorých udržateľne zlepšil kvalitu života miestnych obyvateľov. Rodiny získavajú viacero benefitov naraz - od strechy nad hlavou cez pracovné návyky až po vzdelanie a lepšiu perspektívu na trhu práce,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka. Rodiny zapojené do projektu sú podľa jeho slov pod drobnohľadom, aj čo sa týka školskej dochádzky. „Všetci, ktorí tu budú bývať, si to odrobia. Musia sa snažiť, aby vôbec mali možnosť podieľať sa vlastnými rukami na realizácii svojich obydlí a priestorov, ktoré potom bude využívať celá komunita. V tomto projekte nikto nič nedostáva zadarmo. Nikto nemôže hovoriť, že je niekto zvýhodňovaný,“ zdôraznil.



Starosta mestskej časti (MČ) Luník IX Marcel Šaňa pripomenul, že vzhľadom na trvanie procesu si už viacerí obyvatelia mysleli, že projekt nebude reálny. Vidí v ňom veľké pozitíva a verí, že výstavba komunitného domu motivuje ďalšie rodiny.

Projekt „Budujeme nádej na Luníku IX – svojpomocná výstavba rodinných domov na Luníku IX“ nadväzuje na úspešnú svojpomocnú samofinancovanú výstavbu rodinných domov v Rankovciach, ktorej pilotnú fázu zastrešovalo ETP Slovensko v rokoch 2013 až 2017. „Výstavbu ocenil aj Európsky hospodársky a sociálny výbor zlatou cenou v roku 2014. Rankovčania, ktorí si postavili rodinné domy, majú dnes nielen slušné, dôstojné bývanie, ale aj stavebné zručnosti, ktoré im pomáhajú v zamestnaní,“ dodala Poklembová s tým, že svojpomocná výstavba na Luníku IX je prvým projektom, ktorý sa uskutoční v mestskom prostredí.