Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Na neuropsychiatrickej klinike v pezinskej nemocnici pribudlo 18 lôžok

Na snímke budova, kde slávnostne otvorili zrekonštruované priestory Neuropsychiatrickej kliniky SZÚ v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku, 20. októbra 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Klinika sa zameriava najmä na včasnú diagnostiku a liečbu neuropsychiatrických syndrómov a ochorení.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Na neuropsychiatrickej klinike v pezinskej nemocnici pribudlo pre pacientov 18 lôžok, dokopy tak po novom disponuje kapacitou 50 miest. Na slávnostnom otvorení nových a zrekonštruovaných priestorov Neuropsychiatrickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela (PNPP) o tom v stredu informoval riaditeľ nemocnice Martin Hromádka.

Pôvodne klinika ponúkala 32 lôžok, ku ktorým od stredy pribudlo ďalších 18. "Je to jediné neuropsychiatrické oddelenie na Slovensku. (...) Neuropsychiatrické pracoviská nie sú ani vo viacerých okolitých štátoch, takže je to naozaj jedinečné pracovisko," vysvetlil Hromádka s tým, že naň dochádzajú pacienti z celého Slovenska. Dodal, že náklady na rekonštrukciu sa pohybovali na úrovni niekoľko desiatok tisíc eur.

Klinika sa zameriava najmä na včasnú diagnostiku a liečbu neuropsychiatrických syndrómov a ochorení, ako sú napríklad neurovývinové poruchy, iniciálne štádiá demencií a kognitívnych porúch, záchvatové stavy a neurologické poruchy s psychiatrickou symptomatikou či izolované neuropsychiatrické syndrómy pri neurologických chorobách ako skleróza multiplex, degeneratívne choroby, stavy po cievnych mozgových príhodách a podobne.