Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Na Novej scéne hosťuje Balet Štátneho divadla Košice

Na snímke herečka Alena Ďuránová, ktorá stvárni hlavnú postavu Milady Horákovej v multižánrovej inscenácii Ondreja Šotha - Milada Horáková v rámci hosťovania Baletu Štátneho divadla Košice, pózuje počas mediálneho dňa divadla Nová scéna, 18. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Dramatickým ľudským osudom sa Šoth venoval už v predchádzajúcich projektoch Charlie Chaplin, Denník Anny Frankovej či M. R. Štefánik.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Na javisku Divadla Nová scéna hosťuje vo štvrtok Balet Štátneho divadla Košice s predstavením Milada Horáková. Multižánrovú inscenáciu režiséra a choreografa Ondreja Šotha uvádzajú v Bratislave pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu, ktorý si súbor predstavením uctil v stredu 17. novembra aj v Obecnom dome v Prahe.

Šoth považuje osud Milady Horákovej za jeden z najväčších dramatických príbehov 20. storočia. "Je to neuveriteľný príbeh o túžbe po slobode – bez moci, bez manipulácie, o pomoci blízkym a ľuďom," komentuje predstavenie o českej právničke a političke, obeti justičnej vraždy pri komunistických politických procesoch v 50. rokoch minulého storočia vo vtedajšom Československu.

"Za všetko dobro a svoj názor bola trestaná, nespravodlivo odsúdená a obesená. Tento príbeh sme sa rozhodli otvoriť a priniesť mladým i staršej generácii preto, aby sme sa poučili z histórie a nezabúdali na veci, ktoré by sa nám už nikdy nemali opakovať," podčiarkol autor inscenácie, ktorá mala svetovú premiéru na Malej scéne Štátneho divadla Košice 14. februára 2020. Ako pre TASR potvrdil Šoth, tvorcovia inscenáciu venovali Jane Kánskej, dcére Milady Horákovej žijúcej v USA, ku ktorej sa list napísaný v cele smrti pre vtedy 16-ročné dievča dostal až po 40 rokoch.



Desať trestov smrti, takmer 50 doživotných trestov a ďalšie tresty v dĺžke viac ako 7800 rokov priniesli monsterprocesy, ktorými sa komunistický režim zbavil ľudí s iným názorom. Najznámejšou obeťou bola Milada Horáková, ktorú na príkaz komunistického prezidenta Klementa Gottwalda obesili 27. júna 1950 na nádvorí väzenia na pražskom Pankráci napriek mnohým žiadostiam o milosť a naliehaniu svetových osobností, ako Albert Einstein, Winston Churchill či kardinál Bernard Griffin.

Dramatickým ľudským osudom sa Šoth venoval už v predchádzajúcich projektoch Charlie Chaplin, Denník Anny Frankovej či M. R. Štefánik. Milada Horáková je rovnako multižánrovým pohybovým divadlom. Účinkujú v nej tiež netanečníci, herci i operná speváčka. Postavu Milady Horákovej stvárňuje členka košickej činohry Alena Ďuránová.