Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Na Profesia days v Košiciach sa predstavuje okolo 70 vystavovateľov

Na snímke veľtrh práce Profesia days v Košiciach 14. novembra 2023. Foto: TASR - František Iván

Najväčší záujem uchádzačov o zamestnanie je v oblastiach administratívy, maloobchodu a pomocných prác.

Košice 14. novembra (TASR) - Približne 70 vystavovateľov sa prezentuje na piatom ročníku festivalu príležitostí Profesia days, ktorý sa v Košiciach začal v utorok. Počas dvoch dní ponúka v Kulturparku voľné pracovné miesta v rôznych sektoroch, ako aj poradenstvo. Organizátori o tom informovali na tlačovej konferencii.

Podujatie je určené pre študentov stredných a vysokých škôl či pre tých, ktorí aktuálne hľadajú prácu. "Takisto sú vítaní zamestnaní ľudia, ktorí sa chcú informovať o tom, aké sú trendy na trhu práce a čo budú v budúcnosti potrebovať," priblížil eventový riaditeľ spoločnosti Profesia Peter Krutý, podľa ktorého sa na podujatie zaregistrovalo zatiaľ takmer 5000 návštevníkov.
Na snímke veľtrh práce Profesia days v Košiciach 14. novembra 2023.
Foto: TASR - František Iván

Podľa riaditeľa marketingu a komunikácie Martina Menšíka je v Košickom kraji aktuálne viac ako 1700 aktívnych pracovných ponúk, pričom záujem o prácu je nadpriemerný. Kým v celoslovenskom priemere reaguje na jednu pracovnú ponuku 16 ľudí, v Košickom kraji je to 25.

Počas tohto roku bolo na portáli profesia.sk zverejnených takmer 26.000 voľných pracovných pozícií z Košického kraja. "Napriek tomu, že je počtom obyvateľov druhý najväčší, vytvára tretí najmenší počet voľných pracovných pozícií v rámci celého Slovenska. Za ním sa nachádza ešte Prešovský kraj, čiže akoby celé východné Slovensko je zdanlivo na okraji záujmu zamestnávateľov," povedal.
Na snímke veľtrh práce Profesia days v Košiciach 14. novembra 2023.
Foto: TASR - František Iván

Dlhodobým negatívnym trendom sú aj pracovné pozície obsadzované prekvalifikovanými ľuďmi. Z aktuálne zverejnených pracovných ponúk v Košickom kraji je 30 percent vhodných pre absolventov a absolventky, 24 percent si vyžaduje vysokoškolské vzdelanie 1. alebo 2. stupňa.

Najväčší záujem uchádzačov o zamestnanie je v oblastiach administratívy, maloobchodu a pomocných prác. Na jednu ponuku evidujú aj viac ako 50 reakcií. Naopak, zamestnávatelia majú podľa Menšíka dlhodobý problém nájsť zamestnancov v oblasti informačných technológií (IT). Platy v IT sektore sú pritom v Košickom kraji druhé najvyššie na Slovensku (2315 eur).

Napriek tomu sú vo všeobecnosti najhoršie platy práve na východnom Slovensku. Najhoršie je na tom s priemernou mzdou 1551 eur Prešovský kraj. Druhý najhorší je Košický kraj s priemerným platom 1612 eur.