Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Naď: Profesionálni vojaci si prevzali prvých osem húfnic Zuzana 2

Na snímke vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) počas odovzdávania samohybných kanónových húfnic ZUZANA 2 do užívania profesionálnym vojakom v priestoroch 11. mechanizovaného práporu v Martine dňa 22. júla 2021. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V rezorte obrany podľa jeho slov intenzívne investujú peniaze do modernizácie, výstroje i do infraštruktúry, aby sa zlepšilo prostredie pre prácu vojakov.

Martin 22. júla (TASR) - Profesionálni vojaci si vo štvrtok v Martine prevzali prvých osem samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Celkovo má prísť 25 húfnic, prebrať by ich mali postupne do konca budúceho roka. Na tlačovej konferencii v priestoroch 11. mechanizovaného práporu v Martine to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Ako zdôraznil šéf rezortu obrany, po tom, čo sa v minulých rokoch investovalo najmä do vzdušných síl, je prioritou tohto vedenia rezortu investícia do pozemných síl. "Toto je začiatok dlhej cesty. Samohybné húfnice Zuzana sú veľmi kvalitným strojom, ktorý môže výrazným spôsobom napomôcť zvýšiť spôsobilosti a potenciál Ozbrojených síl SR. Zároveň sú vznikajúcim nástrojom pre domáci obranný priemysel, ktorý sa môže pomocou takéhoto zariadenia predať do zahraničia," povedal Naď. Zároveň potvrdil, že novým typom húfnic plánujú čoskoro prezbrojiť aj vojenskú jednotku, ktorá je nasadená v rámci operácie v Lotyšsku.

Na snímke samohybná kanónová húfnica ZUZANA 2 počas odovzdávania do užívania profesionálnym vojakom v priestoroch 11. mechanizovaného práporu v Martine 22. júla 2021.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Posledný rok a pol podľa Naďa preukázal, že ozbrojené sily sú nenahraditeľným a najlepšie fungujúcim kolieskom nielen z hľadiska obrany Slovenskej republiky, ale aj z hľadiska domáceho krízového manažmentu. "To, čo sme mohli vidieť v súvislosti s nasadením ozbrojených síl pri boji s pandémiou, bolo neuveriteľné. Všetci sme za to vďační. Ďakujme aj tým, že pre vojakov zabezpečíme to, čo potrebujú pre výkon svojej činnosti," skonštatoval minister. V rezorte obrany podľa jeho slov intenzívne investujú peniaze do modernizácie, výstroje i do infraštruktúry, aby sa zlepšilo prostredie pre prácu vojakov.



Minister obrany verí, že úspešne rozbehnú aj projekt ďalšej modernizácie pozemných síl. Ako uviedol, už počas najbližších týždňov alebo niekoľkých mesiacov bude žiadať vládu SR, aby schválila začiatok procesu akvizície nových bojových obrnených vozidiel 8x8 a nových pásových vozidiel, ktoré nahradia bojové vozidlá pechoty. "Budú to dva obrovské projekty, ktoré meškajú už desaťročia," zdôraznil.

Samohybná kanónová húfnica Zuzana 2 je autonómny delostrelecký zbraňový systém so samočinným nabíjaním, schopný zabezpečiť požadovaný účinok streľbou na podporu vojsk pri pozemných operáciách.