Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Na Trenčianskom hrade si môžu návštevníci prezrieť novú expozíciu

Na snímke Trenčianska herma – kópia busty Matúša Čáka Trenčianskeho. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Najzaujímavejšou súčasťou expozície je Trenčianska herma – kópia busty Matúša Čáka Trenčianskeho.

Trenčín 16. augusta (TASR) – Život Matúša Čáka Trenčianskeho mapuje nová expozícia v kasárni Trenčianskeho hradu. Trenčianske múzeum v Trenčíne ju pripravilo pri príležitosti 700. výročia od úmrtia pána Váhu a Tatier.

Ako informoval historik Trenčianskeho múzea a kurátor výstavy Lukáš Trnkóci, expozícia bude súčasťou kasární niekoľko rokov. Väčšina exponátov je zo zbierok Trenčianskeho múzea, výnimkou je herma Matúša Čáka či brnenie, ktoré vyrobili pre účely expozície.

„Matúš Čák Trenčiansky bol považovaný za jednu z najvýznamnejších osobností vrcholného stredoveku v Uhorsku. Chceli sme návštevníkov zaujať, expozícia má preto trochu iný štýl, ako ostatné. Nechali sme vyrobiť nové kulisy, ktoré vytvárajú dojem novej brány Trenčianskeho hradu. Jej súčasťou je aj padací most. Návštevníkov privíta hneď pri vstupe grafika s erbmi Matúša Čáka. Netradičné sú i banery, Matúša Čáka sme chceli priblížiť viac ako ľudskú, nie historickú osobnosť. Keďže ide o odbornú expozíciu, v textoch sú použité aj časti odbornejšieho charakteru,“ priblížil kurátor.



Najzaujímavejšou súčasťou expozície je Trenčianska herma – kópia busty Matúša Čáka Trenčianskeho. Podľa historika Tomáša Michalíka je kópia busty, podobne ako originál, z medi so zlatou povrchovou úpravou. Pochádza z prelomu 19. a 20. storočia, pre potreby výstavy si ju až do konca augusta budúceho roka požičali z Maďarského národného múzea.



„Príbeh originálu Trenčianskej hermy je zaujímavý. Začal sa písať v druhej polovici 14. storočia. Do zbierok Maďarského národného múzea sa dostala v roku 1812, kedy ju slobodné kráľovské mesto Trenčín dobrovoľne vydalo maďarskému múzeu, ktoré zriadili asi desať rokov predtým a postupne zbieralo zbierky z celého Uhorska. Busta mala zobrazovať Matúša Čáka. Dnes však vieme, že nezobrazuje Matúša Čáka, jeho podobizeň je dodnes neznáma. Pravdepodobne predstavuje nejakého svätca,“ pripomenul Michalík s tým, že Trenčianska herma bola predlohou pre všetky podobizne Matúša Čáka.

Na snímke mincový poklad rakúskych fenigov a pražských grošov z obdobia 12. až 13. storočia.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Ako dodal, ďalším atraktívnym nálezom expozície je mincový poklad zo súčasnej obce Melčice-Lieskové. Dokumentuje mince, ktoré sa používali v období Matúša Čáka Trenčianskeho. Dominantnými mincami sú masívne strieborné pražské groše a viedenské pfennigy.