Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Odborníci vyzvali rodičov, aby svoje deti zaočkovali proti COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Apelujú na ľudí, aby nepodliehali sile sociálnych sietí a internetu, kde sa často vyskytujú neoverené a skreslené informácie.

Bratislava 8. júla (TASR) – Odborníci vo štvrtok na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR vyzvali rodičov, aby dali zaočkovať svoje deti proti ochoreniu COVID-19. Argumentovali tým, aké následky a zdravotné komplikácie môže u detského pacienta vyvolať nový koronavírus, ďalej tým, aký nebezpečný vie byť postcovidový syndróm, ale napríklad aj tým, ako sa z detí stávajú vektoroví prenášači vírusu. Zdôraznili, že očkovanie u detskej populácie vysoko prevyšuje jeho možné riziká a je bezpečné.

Apelujú na ľudí, aby nepodliehali sile sociálnych sietí a internetu, kde sa často vyskytujú neoverené, vedecky a medicínsky skreslené informácie. "Medzi často diskutovanou témou v súvislosti s očkovaním detí je tzv. postvakcinačný zápal srdcového svalu. Treba však povedať, že v tomto prípade ide o veľmi zriedkavú komplikáciu. Priebeh tejto postvakcinačnej komplikácie je takmer výlučne mierny a nepredstavuje pre dieťa život ohrozujúce riziko, na rozdiel od multisystémového zápalového syndrómu, ktorý sa môže vyvinúť u nezaočkovaného dieťaťa po prekonaní ochorenia COVID-19," uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.



Medzi rizikové skupiny patria najmä deti trpiace obezitou, cukrovkou, pľúcnymi či neurologickými ochoreniami a vývojovými chybami srdca. Obzvlášť rizikovou skupinou sú deti do jedného roka. V detskom veku sa môže s odstupom niekoľkých týždňov po prekonaní ochorenia COVID-19 objaviť spomínaný multisystémový zápalový syndróm detí.

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) zdôraznil, že sa snažia zaočkovať čo najviac populácie tak, aby krajina mohla žiť normálnym spôsobom. "Veríme, že deti sa vrátia v septembri do škôl," povedal.



Odborníci poukázali na bezpečnosť očkovania a jeho jednoznačné benefity. "Aj keď u zdravých detí očakávame ľahší priebeh ochorenia, sú často prenášačmi infekcie, čím bezprostredne ohrozujú rodičov a starých rodičov. U detí s neurologickými ochoreniami má očkovanie aj ochranný efekt, keďže ťažký priebeh ochorenia by bol pre tieto deti životu nebezpečný," povedala hlavná odborníčka MZ SR pre pediatrickú neurológiu Miriam Kolníková.

Doplnila, že medzi najčastejšie neurologické príznaky súvisiace s novým koronavírusom u detí patrí bolesť hlavy, slabosť, únava a psychické problémy. Pri ťažkom priebehu ochorenia hrozí deťom kóma, zápal mozgu, zmeny na mozgu a záchvaty.

Aktuálne je možné očkovať deti od 12 roka života. V zahraničí už prebiehajú štúdie týkajúce sa očkovania detí v nižšom veku. Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Kamil Száz predpokladá, že v priebehu jesene bude možné očkovať proti ochoreniu COVID-19 aj mladšie deti. Zaočkovaných je približne 15.000 detí. Do očkovania je zapojených vyše 150 pediatrov. Zodpovednosť za prípadné nežiaduce účinky po očkovaní preberá štát.