Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Odborníci z viacerých krajín diskutujú o inkluzívnom vzdelávaní v SR

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Posilneniu inkluzívneho vzdelávania pre deti v ranom detstve sa venoval aj spoločný projekt Karpatskej nadácie a organizácie UNICEF "Spolu pre deti".

Bratislava 4. decembra (TASR) - Odborníci na vzdelávanie z viacerých krajín v pondelok v rámci medzinárodnej konferencie o inkluzívnom vzdelávaní "Cesta vpred pre Slovensko" v Bratislave zdieľali svoje skúsenosti súvisiace s politikou kvalitného inkluzívneho vzdelávania. Cieľom je podporiť inkluzívne vzdelávanie na Slovensku.

Medzinárodnú konferenciu organizovanú Karpatskou nadáciou a organizáciou UNICEF otvorili riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel, regionálna riaditeľka UNICEF Regina De Dominicis a vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha. "Slovenská republika sa pustila do rozvoja inkluzívnej spoločnosti a zavádzania a realizácie inkluzívneho vzdelávania. Hoci sú tieto princípy prioritami, ich reálna implementácia predstavuje vážnu výzvu pre každý vzdelávací systém na svete," uviedla De Dominicis.

Zámerom medzinárodnej konferencie je aj diskutovať o pokroku v inkluzívnom vzdelávaní na Slovensku a identifikovať bariéry pri zabezpečovaní kvalitného vzdelávania pre každé dieťa. Odborníci sa zhodli, že počiatočné a ďalšie vzdelávanie učiteľov je kľúčom k dosiahnutiu požadovaných kompetencií pre všetky deti a k ďalšej fáze reformy pre Slovensko.

Posilneniu inkluzívneho vzdelávania pre deti v ranom detstve sa venoval aj spoločný projekt Karpatskej nadácie a organizácie UNICEF "Spolu pre deti". V rámci neho sa obom organizáciám podarilo prerozdeliť viac ako milión eur medzi 27 miest a obcí. Pomohli tak viac ako 6000 deťom na Slovensku - či už ide o deti z Ukrajiny, zdravotne znevýhodnené deti alebo iné deti v núdzi.