Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Orbán: Spolupráca V4 má pred sebou peknú budúcnosť

Maďarský premiér Viktor Orbán hovorí pre médiá po tom, čo odovzdal svoj hlas počas volieb v Budapešti v nedeľu 3. apríla 2022. Foto: TASR/AP

V súvislosti s kritikou, ktorú Maďarsko dostalo od Poľska a Česka v uplynulých dňoch pre jeho postoj k rusko-ukrajinskej vojne, Orbán podotkol, že sa neobáva izolácie svojej krajiny.

Budapešť 3. apríla (TASR) - Medzi členskými krajinami Vyšehradskej štvorky síce boli spory, avšak táto spolupráca Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska má pred sebou peknú budúcnosť. Maďarsko chce pokračovať v tejto spolupráci, povedal v reakcii na otázku spravodajcu TASR v nedeľu v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s manželkou Anikó Lévaiovou odovzdal svoj hlas v parlamentných voľbách vo volebnom okrsku základnej školy na ulici Zugligeti út v XII. budapeštianskom obvode.

"Vyšehradská štvorka (V4) nie je geopolitická organizácia. V zahraničnej politike sme mali často názorové rozdiely. Toto zoskupenie vzniklo preto, aby sme spoločne a vzájomne sa podporujúc presadzovali svoje záujmy v Európskej únii. Preto predpovedám vyšehradskej spolupráci peknú budúcnosť," konštatoval premiér.

Podľa jeho slov je to hospodársky mimoriadne úspešná spolupráca. "Sme vlastne najúspešnejším regiónom Európy, preto s Poliakmi, Čechmi a Slovákmi budeme pokračovať v spolupráci," dodal.



V súvislosti s kritikou, ktorú Maďarsko dostalo od Poľska a Česka v uplynulých dňoch pre jeho postoj k rusko-ukrajinskej vojne, Orbán podotkol, že sa neobáva izolácie svojej krajiny. "Členská krajina NATO a EÚ nikdy nebude izolovaná," zdôraznil.

Orbán zdôraznil, že v terajších parlamentných voľbách ide o to, či voliči zvolia vojnu alebo mier. "V susednej krajine zúri vojna dvoch veľkých krajín. Do tejto vojny sa nesmieme zapojiť," zdôraznil ministerský predseda, podľa ktorého opozícia necíti vážnosť situácie a chce robiť kroky, ktoré by Maďarsko zapojili do konfliktu.

Na otázku možného výsledku volieb premiér povedal, že očakáva veľké víťazstvo, pretože Maďarsko toto víťazstvo potrebuje. Avšak v prípade, že voľby nevyhrá, prehru prijme. "Chcel by som vyhrať," reagoval na ďalšiu novinársku otázku týkajúcu svojho odstúpenia v prípade prehry.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)