Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Organ na Starom cintoríne v Žiline vymenili za nový, elektronický

Na snímke elektronický organ počas predstavenia na Starom cintoríne v Žiline 18. augusta 2021. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Výmenu pôvodného organu iniciovalo mesto Žilina v spolupráci so spoločnosťou ŽILBYT a predsedom jej dozornej rady Ľubomírom Bechným.

Žilina 18. augusta (TASR) – Pôvodný organ na Starom cintoríne v Žiline vymenili za nový, elektronický. Cirkevné i civilné posledné rozlúčky so zosnulými by sa tak mali posunúť na vyššiu úroveň, povedal v stredu poslanec mestského zastupiteľstva v Žiline Ľubomír Bechný.

"Boli dosť veľké sťažnosti zo strany pohrebných služieb, že aparatúra je zastaraná a bolo to nedôstojné. Snažil som sa vybaviť nový organ, stojí to však dosť veľa peňazí. Asi pred rokom sa našla možnosť kúpiť ho z Ružomberka, kde zomrel pán, ktorý 'organoval' a mal doma tento nástroj veľmi zachovalý, kvalitný a s pedálmi," priblížil poslanec.



Cena nového organu sa podľa Bechného pohybuje okolo 8000 až 9000 eur, tento sa podarilo kúpiť za symbolickú sumu. "Koncerty tu nebudú a na účel rozlúčky to postačuje," doplnil.

Výmenu pôvodného organu iniciovalo mesto Žilina v spolupráci so spoločnosťou ŽILBYT a predsedom jej dozornej rady Ľubomírom Bechným.
Na snímke elektronický organ počas predstavenia na Starom cintoríne v Žiline 18. augusta 2021.
Foto: TASR - Erika Ďurčová