Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Pápež František je ľudský a inšpiratívny, zhodujú sa pútnici

Na snímke pápež František počas súkromnej návštevy centra Betlehem 13. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Je zvláštny, zlatý, ľudský, má rad chudobných a prírodu. Je to nesmierne vzácny človek, je náš, povedala Agáta Ludvigová.

Prešov 14. septembra (TASR) – Pápež František je ľudský, inšpiratívny a pokorný. Zhodujú sa na tom pútnici, ktorí prišli na utorkové stretnutie s ním pred Mestskú športovú halu v Prešove. Pápež František predpoludním v liturgickom priestore pred mestskou športovou halou odslúži liturgiu sv. Jána Zlatoústeho.

"Prišli sme z Banského v okrese Vranov nad Topľou. Svätý Otec je zástupca Krista, tešíme sa veľmi na neho. Sme tu celá rodina, moje tri deti sú ako dobrovoľníci a dve dcéry sú pri mne. Je to požehnanie pre Slovensko. Spoločnosť vnímam ako rozdelenú a rozbitú, toto je také 'spojítko'. Vďaka Bohu zaňho," povedala pútnička Štefánia Chanátová.

Na snímke veriaci na priestranstve pred mestskou športovou halou v Prešove 14. septembra 2021.
Foto: TASR - Michal Svítok


Pavol Olejník prišiel na stretnutie s pápežom peši z prešovského sídliska Sekčov. "Bol som ho pozrieť v Ríme na námestí a som veľmi rád, že prišiel sem a že ho budem môcť vidieť. Je to deň, ktorého som sa dočkal," povedal. "Prišla som z Popradu. Sme tu na dobrom mieste a tešíme sa, že uvidíme naživo nášho drahého otca. Je zvláštny, zlatý, ľudský, má rad chudobných a prírodu. Je to nesmierne vzácny človek, je náš," doplnila Agáta Ludvigová.



Adriana Kaščáková prišla do Prešova s príbuznými z obce Kružlov v okrese Bardejov. "Bola som v Prešove ako dieťa aj v roku 1995 na stretnutí s pápežom sv. Jánom Pavlom II. Sme veriaci, takže sme radi, že Svätý Otec prišiel na Slovensko a že ho môžeme vidieť a zažiť tú atmosféru. Myslím si, že je veľmi inšpiratívny aj pre neveriacich ľudí, lebo hlása myšlienku, že máme byť milosrdní k všetkým, aj k neveriacim. Svojím životom máme ukazovať našu vieru," povedala.

"Prišli sme až z Oravy, z obce Krušetnica. Tešíme sa na pápeža Františka. Síce pre mňa je to už tretíkrát, čo ho uvidím, ale veľmi sa tešíme, pretože prináša nám na Slovensko nádej, ktorú v tomto období pandémie ochorenia COVID-19, či sme mladí alebo starí, pomaličky strácame," dodala Alžbeta Paterková.

Pápež František po svätej liturgii v Prešove zavíta v utorok aj na košické sídlisko Luník IX, kde pozdraví marginalizované komunity. Neskôr sa presunie na štadión Lokomotívy, kde sa prihovorí mladým ľuďom.