Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Veteránom udelili v Piešťanoch medaily k výročiu SNP a ukončenia vojny

Na snímke zľava vedúci Oddelenia starostlivosti o vojnových veteránov a vojenských dôchodcov Richard Zimányi, predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ocenení Alžbeta Zollerová (priama účastníčka SNP, pomocníčka partizánov), Monika Lietavová (preživšia holokaustu), Zdenko Boor (prevzal ocenenie za matku Annu Boorovú), Viera Bedrnová (priama účastníčka SNP) a Kristína Urbánková (prevzala ocenenie za manžela Tibora Urbánka - priameho účastníka SNP) počas Oceňovania osobností 2. svetovej vojny v Piešťanoch v utorok 19. júla 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na slávnosti sa zúčastnili aj zástupcovia mestskej a krajskej samosprávy, Zväzu vojakov SR, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, rodinní príslušníci a ďalší hostia.

Piešťany 19. júla (TASR) - Pamätnými medailami k 75. výročiu Slovenského národného povstania (SNP) a skončenia druhej svetovej vojny ocenilo v utorok v Piešťanoch Ministerstvo obrany (MO) SR päť osobností okresu. Z rúk vedúceho oddelenia starostlivosti o vojnových veteránov a vojenských dôchodcov MO Richarda Zimányiho si ich prevzali priami účastníci SNP, ich pozostalí i bývalá väzenkyňa v koncentračnom tábore Terezín.

Medaila bola udelená priamej účastníčke SNP Viere Bedrnovej, účastníčke a pomocníčke partizánov Alžbete Zollerovej, preživšej holokaustu Monike Lietavovej a in memoriam priamym účastníkom Anne Boorovej a Tiborovi Urbánkovi.

Ocenenia boli týmto osobnostiam udelené už pred dvoma rokmi, no podľa slov Zimányiho akt odovzdania prekazila pandémia. Ochrana zdravia týchto veteránov bola v tom čase pre MO dôležitejšia, preto došlo k stretnutiu až teraz. "Rozhodovať sa v každej dobe je ťažké a dôležité, zvlášť, keď rinčia zbrane. Naša úcta patrí všetkým, bojovali preto, lebo vedeli, kde je pravda," uviedol Zimányi.



Na slávnosti sa zúčastnili aj zástupcovia mestskej a krajskej samosprávy, Zväzu vojakov SR, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, rodinní príslušníci a ďalší hostia. Viceprimátor Piešťan Michal Bezák uviedol, že Piešťany stratili v druhej svetovej vojne stovky obyvateľov a tisíc Piešťancov sa stalo obeťami holokaustu. "Na hrôzy vojny nemožno zabudnúť. Stačí si uvedomiť, čo prežívali naši predkovia, aby sme nepripustili, aby sa to opakovalo," uviedol. Medaily MO sú podľa neho vzdaním úcty za statočnosť a hrdinstvo a ich odovzdanie symbolickým poďakovaním za mier, ku ktorému hrdinstvom a statočnosťou ocenení prispeli. Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič v príhovore pripomenul, že to boli práve obyvatelia kraja, letci z piešťanského letiska a vojaci a dobrovoľníci z trnavskej vojenskej posádky, ktorí sa ako jediní zo západu Slovenska pripojili k bojom SNP.