Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Po Svetovom dni čistého ovzdušia majú prísť aj legislatívne zmeny

Na sníme minister životného prostredia SR Ján Budaj počas tlačovej konferencie pri príležitosti Svetového dňa čistého ovzdušia, v Banskej Bystrici 7. septembra 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ministerstvo chystá kľúčový, nový zákon o ovzduší, ktorý krajinu posunie o dekády dopredu. Starý je prežitý, zdôraznil Budaj.

Banská Bystrica 7. septembra (TASR) – Na dvojdňovej medzinárodnej konferencii, ktorá sa začala v utorok v Banskej Bystrici pri príležitosti Svetového dňa čistého ovzdušia, pripadajúceho práve na tento deň, sa odborníci venovali aj otázkam prekračovania znečistenia ovzdušia. Chystajú sa aj legislatívne zmeny, ktoré sa dotknú kvality ovzdušia.

„Pred pár týždňami sa Slovensko dostalo na Európsky súdny dvor za incidenty prekračovania znečistenia ovzdušia z roku 2018, na ktoré krajinu priebežne upozorňovali už predtým, ale bývalá vláda na upozornenia EÚ roky nereagovala,“ uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Súčasné vedenie rezortu životného prostredia sa podobným prípadom snaží do budúcna čeliť zmenou legislatívy. V rámci efektívneho riadenia kvality ovzdušia plánuje nielen sprísňovať postihy, ale aj motivovať obyvateľov najmä rodinných domov, ktorí kúria nevhodným tuhým palivom a starými zariadeniami. Plánuje napríklad tzv. kotlíkovú dotáciu.

„Ministerstvo chystá kľúčový, nový zákon o ovzduší, ktorý krajinu posunie o dekády dopredu. Starý je prežitý,“ zdôraznil Budaj.



Cieľom rezortu životného prostredia je tiež riešenie veľkých firiem, ktoré znečisťujú ovzdušie a s tým súvisiace poplatky či pokuty.

„Majiteľom veľkých fabrík sa nezvyšovali poplatky za znečisťujúce látky v ovzduší 23 rokov. Tešili sa, že sa im poplatky nezvyšujú, ale de facto sa im znižovali tým, ako plynula inflácia, menili sa ceny či platy. Na jeseň pôjde do parlamentu nový zákon o zmene poplatkov a veríme, že aj týmto spôsobom sa nám to podarí zmeniť. Ide o zdravie občanov, zasahuje to faunu aj flóru,“ dodal minister.