Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Poddargovské slávnosti priblížili varenie slivkového lekváru

Na snímke varenie tradičného slivkového lekváru počas Poddargovských slávností v obci Dargov 21. augusta 2022. Foto: TASR - František Iván

Okrem varenia lekváru mohli návštevníci slávností vidieť ukážky tradičných remesiel a o zábavu sa postarali folklórne skupiny.

Dargov 21. augusta (TASR) - Tradičné varenie slivkového lekváru mohli zažiť návštevníci XXIV. ročníka Poddargovských slávností, ktoré sa konali v nedeľu v obci Dargov v okrese Trebišov.

Podľa Emílie Vítkovej z Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove nie každý druh sliviek bol na lekvár vhodný. V Slančíku sa využívali najmä typické modré slivky, ktorých kôstky sa dajú veľmi jednoducho vylúpnuť.

Na snímke varenie tradičného slivkového lekváru počas Poddargovských slávností v obci Dargov 21. augusta 2022.
Foto: TASR - František Iván


"Na lekvár sa nikdy nepoužívalo ovocie, ktoré padlo na zem prirodzeným spôsobom. Okolo stromu sa vždy rozložili plachty a na ne sa slivky striasli priamo zo stromu. Po umytí a vykôstkovaní sa nakládli do kotla. Pod kotlom sa založil oheň, ktorý musel byť malý, aby ovocie a neskôr lekvár neprihoreli. Voda ani cukor sa nepridávali," priblížila Vítková.

Ako ďalej povedala, v prvej fáze sa slivky rozvarili. "Gazdiné vždy značnú časť rozvarenej zmesi z kotla odobrali a pridali ďalšie slivky. Takto sa každá ďalšia a ďalšia várka rozvarila oveľa skôr. Z rozvarenej zmesi sa vyparovala voda a zmenšovala svoj objem. Vtedy sa do kotla opäť pridala v prvej fáze odobraná zmes. Dôležité bolo neustále miešanie, kým lekvár dostatočne nezhustol. Musel byť mazľavý, aby sa dal natrieť na chlieb, a lesklý," povedala Vítková.



Výroba lekváru bola i je podľa jej slov zdĺhavá robota. Sto kilogramov sliviek sa nad ohňom varilo asi desať hodín.

Okrem varenia lekváru mohli návštevníci slávností vidieť ukážky tradičných remesiel a o zábavu sa postarali folklórne skupiny.

Na snímke ochutnávka lekváru počas varenia tradičného slivkového lekváru v rámci Poddargovských slávností v obci Dargov 21. augusta 2022.
Foto: TASR - František Iván


V programovom bloku Kec sebe dargovski chlopi zašpivaju účinkovali folklórne skupiny Dubiny z Dargova, Klečenovčanka zo Zemplínskeho Klečenova, Parobci z Dvorianok, Studzenka z Plechotíc a na záver sa predstavil folklórny súbor Rozmarija z Prešova. Peter Sklenčár si pripravil prezentáciu svojej novej publikácie o Dargove.

Podujatie zorganizovala obec Dargov a Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja.