Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Vo štvrtok pokračovalo pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 8. júla 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka.

Pezinok 8. júla (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje počas štvrtka hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Pojednávanie je naplánované aj na budúci týždeň.

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská by mala počas štvrtka vypočuť dvoch svedkov, a to kajúcnika a bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a niekdajšiu prokurátorku z Úradu špeciálnej prokuratúry Blanku Godžovú. Všetci sú aktuálne prítomní na súde.



V stredu (7. 7.) na súde vypovedal niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman a podnikateľ Viliam Ružička, kamarát Dušana K. Bývalý špeciálny prokurátor sa rozhodol v stredu vypovedať. Pred samosudkyňou ŠTS Záleskou vyhlásil, že je nevinný, a odmietol návrh samosudkyne na uzavretie dohody o vine a treste.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci podal v apríli tohto roka na súd obžalobu na Dušana K. Ten čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Zákonná sudkyňa ŠTS Pamela Záleská vytýčila aj termín hlavného pojednávania na 7. až 9. a následne na 13. až 15. júla.

Bývalá prokurátorka potvrdila, že jej dal Dušan K. pokyn k väzbe Kudličku

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 8. júla 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová na súde potvrdila, že dostala pokyn od Dušana K. týkajúci sa väzby šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť. Hlavné pojednávanie v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. pokračuje na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku výpoveďami svedkov.

"Skutok sa stal v júli 2017, keď boli všetci na dovolenke. Doktor Novocký, ktorý zastupoval pána Dušana K., ma poprosil, že bude zasadnutie, bude sa rozhodovať o väzbe Kudličku. Vysvetlil mi to tak, že zastupujúci prokurátor sa nemôže zúčastniť," priblížila Godžová dôvod, prečo riešila prípad Kudličku práve ona. Zároveň podľa svojich slov dostala inštrukcie, že jej zavolá aj Dušan K. "Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. mi volal, povedal, že tú vec dobre pozná, že hovoril o nej aj s dozorujúcim prokurátorom. A že nie je potrebné podávať sťažnosť, ak by bol Kudlička prepustený a súd prijme kauciu," doplnila.

Spresnila, že na druhý deň od rozhodnutia o prepustení Kudličku sa jej ozval dozorujúci prokurátor prípadu Michal Stanislav a pýtal sa jej, prečo nepodala sťažnosť. "Vraj sa o to zaujímal aj nejaký novinár. Tak som mu povedala, že sa musí spojiť s doktorom Dušanom K. Ja som konala len na základe inštrukcie Dušana K. a viac som o veci nevedela," vysvetlila Godžová. Pripustila, že ak by pokyn nedostala, sťažnosť by podala. "Považovala som to za potrebné. Ale takto som si myslela, že postupujem správne," dodala.

Ľudovít Makó potvrdil, že odovzdal Dušanovi K. odmenu 50.000 eur


Na snímke svedok Ľudovít Makó pred hlavným pojednávaním s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 8. júla 2021 v Pezinku.
Foto: TASR

Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. odovzdal 50.000 eur. Mal za to zariadiť, aby prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nepodala sťažnosť voči rozhodnutiu o prepustení z väzby šéfa zločineckej skupiny Ľubomíra Kudličku.

Makó sa s Dušanom K. pozná podľa svojich slov od roku 2015, zoznámili sa na spoločenskej akcii a udržiavali priateľský vzťah. "Mali sme vzájomnú dohodu, že keby sa u neho alebo u mňa na úrade vyskytli informácie o tom druhom, že si dáme navzájom vedieť," opísal Makó. Dodal, že poznal aj Františka Böhma, bývalého SIS-kára a podnikateľa. Böhm ho podľa jeho slov oslovil, aby mu pomohol vyriešiť problém s Kudličkovou väzbou, a to cez Dušana K. "Požiadal som Dušana K., či je to možné, on povedal, že to bude veľmi ťažké, ale uvidí," opísal Makó. Odmenou podľa Makóa malo byť 100.000 eur.

Keď sa prepustenie Kudličku z väzby podarilo a prokurátorka ÚŠP nepodala voči tomu sťažnosť, stretol sa Makó s Böhmom a prerozdelili si peniaze. Po 25.000 eur išlo Makóovi a Böhmovi. "Suma 50.000 išla Dušanovi K. Tie som mu odovzdal, boli pri tom aj viacerí svedkovia. Peniaze boli v stočenej obálke, podal som mu peniaze cez moju bundu a on si ich vložil do malej hnedej tašky cez plece," priblížil Makó. Zdôraznil, že Kudličku nepoznal a nikdy nebol súčasťou zločineckej skupiny takáčovcov.

Makó spresnil, že s Dušanom K. riešili spolu viaceré záležitosti



Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó pomáhal riešiť bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. viaceré záležitosti. Jednou z nich boli aj previerky na Národnom bezpečnostnom úrade. Makó to uviedol pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku.

"Riešili sme situáciu previerok na Národnom bezpečnostnom úrade osoby obžalovaného. Zadovážil som mu cez Borisa Beňu a cez jeho kamaráta, myslím si, že sa volá Gaži, prípravu na previerku," priblížil Makó.

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 8. júla 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Po otázkach prokurátora či obhajoby Dušana K. opätovne potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi odovzdal 50.000 eur za to, že zariadi, aby prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nepodala sťažnosť voči rozhodnutiu o prepustení z väzby šéfa zločineckej skupiny Ľubomíra Kudličku. "Prevzal som 75.000 eur, z ktorých 25.000 som si nechal a 50.000 odovzdal Dušanovi K.," spomenul Makó. Peniaze do troch dní od prevzatia odovzdal bývalému špeciálnemu prokurátorovi. "Stretnutie som inicioval ja, myslím si, že som mu volal," priblížil Makó.

Ľudovít Makó potvrdil, že prevzal časti vyšetrovaciého spisu


Na snímke svedok Ľudovít Makó pred hlavným pojednávaním s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde 8. júla 2021 v Pezinku.
Foto: TASR – Jakub Kotian

Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku potvrdil, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. mu odovzdal úradné listiny súvisiace s trestným činom, v ktorom mal Makó figurovať ako podozrivý. Listiny sa našli v polovici septembra 2020 u Makóovej priateľky.

Obžaloba voči Dušanovi K. hovorí aj o vynášaní častí vyšetrovacieho spisu pre Makóa. „Bolo tam uznesenie o začatí trestného stíhania. Malo to asi šesť až osem strán, viac neviem. Ja som tie dokumenty videl až pri mojom výsluchu, po mojom zadržaní. Išlo o prípad vydierania. Až neskôr som sa dozvedel, že vec v tom čase nedozoroval žiadny konkrétny prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry," opísal Makó.

Opakovane počas výpovede zdôraznil, že listiny boli pri zaistení zabalené a pred svojim zadržaním ich ani nečítal. Podľa jeho slov listiny ležali voľne pohodené v dome. „Listiny som si ponechal, keď mi ich Dušan K. odovzdal, a nikto ich odo mňa nechcel späť," dodal Makó.

Makó tiež potvrdil, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu, sprístupnením vyšetrovacieho spisu.

V júli 2020 sa Makó prvýkrát od známeho, vyšetrovateľa Mariána Kučerku, dozvedel, že je v hľadáčiku polície. Proti nemu mal vypovedať Matej Zeman zo zločineckej skupiny takáčovcov. "Dostal som echo, že som odpočúvaný kvôli prípravám vraždy Čurillu. Napriek závažnosti som sa začal smiať. Čurilla je môj spolužiak z vysokej školy, hrávali sme spolu futbal a do školy som chodil aj s jeho ženou. Bolo to absurdné," opísal Makó.

Makó sa preto stretol s Dušanom K. a požiadal ho, aby situáciu preveril na Úrade špeciálnej prokuratúry. "O pár dní mi priniesol celý trestný spis, kde bolo aj uznesenie o vznesení obvinenia a bola tam aj výpoveď Čurillu," spomenul Makó. V rámci spisu, ktorý Dušan K. Makóovi ukázal, bolo aj rozhodnutie sudcu, ktorý zamietol návrh na sledovanie Makóa.

Makó dodal, že podľa jeho vedomostí trestné stíhanie voči nemu bolo zastavené s tým, že sa skutok nestal: "Preukázalo sa, že to nemá žiadne podloženie a teraz sa vyšetruje, kto všetko bol v tejto veci zainteresovaní a ktorí policajti spustili tento proces proti mne."