Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Proces s Marianom K. v kauze motákov odročili na október

Na snímke Marian K. prichádza do súdnej siene Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde druhý deň pokračuje hlavné pojednávanie v kauze takzvaných motákov v stredu 11. augusta 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na programe pojednávania v stredu bolo oboznamovanie sa s listinnými dôkazmi a obrazovým záznamom a znaleckým posudkom.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Okresný súd (OS) Bratislava I odročil v stredu hlavné pojednávanie s obžalovaným podnikateľom Marianom K. v kauze motákov na 27. októbra.

Na odročenom procese by mal vypovedať advokát Andrej Šabík. Ten sa na utorkovom (10. 8.) prvom dni pojednávania ospravedlnil z dôvodu dovolenky. Na jeho výpovedi trvá prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne. Predseda senátu OS Bratislava I ešte zváži, či na októbrové pojednávanie predvolá aj bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana.

"Znalec sa jednoznačne vyjadril, že pisateľom tých sporných materiálov, tzv. štyroch kusov motákov, je obžalovaný. Z toho znaleckého posudku to vyplýva jednoznačne. Z môjho pohľadu len potvrdil okolnosti uvádzané včera svedkom Petrom Tóthom ohľadne šifrovanej komunikácie medzi ním a obžalovaným," povedal médiám po opustení súdnej miestnosti prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín Ronald Kutiš.



Podľa jeho názoru je výsluch Zuriana nadbytočný. "Myslím si, že aj dnes prehrávaným obrazovým záznamom z odovzdania motákov na účely trestného konania, ako aj z výpovede svedka Tótha jednoznačne vyplýva, aká bola jeho komunikácia so Zurianom týkajúca sa odovzdania motákov. Myslím si, že on nemá k veci čo povedať," zdôraznil Kutiš.

Druhým dňom pokračovalo pred senátom Okresného súdu (OS) Bratislava I hlavné pojednávanie s obžalovaným Marianom K. v kauze motákov.

Podnikateľa Mariana K. opäť na proces eskortovali príslušníci zásahovej jednotky Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Prítomný bol aj prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín Ronald Kutiš a obhajcovia obžalovaného Michal Mandzák a Dušan Pohovej.



Na programe pojednávania v stredu bolo oboznamovanie sa s listinnými dôkazmi a obrazovým záznamom a znaleckým posudkom. Znalecký posudok prečítal na úvod pojednávania v stredu dozorový prokurátor.

V utorok (10. 8.) pred súdom vypovedal bývalý exsiskár Peter Tóth, obhajca Marek Para a podnikateľ Jozef Dučák. Advokát Andrej Šabík, ktorý mal motáky Mariana K. pre Tótha z bratislavskej väznice vynášať, sa z dôvodu dovolenky ospravedlnil. Na jeho osobnej výpovedi trvá prokurátor.

Súd v utorok pojednával po prvý raz, keď prijal obžalobu na svojom verejnom zasadnutí koncom júna.

V kauze motákov na súde prehrávali výpoveď P. Tótha

V procese s obžalovaným Marianom K. v prípade motákov sa pred Okresným súdom (OS) Bratislava I čítala v stredu výpoveď a prehrával videozáznam z výsluchu exsiskára Petra Tótha z novembra 2018. Ten bol v tom čase utajeným svedkom v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.

Tóth mal na príkaz Mariana K. prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka kontaktovať Alenu Zs., nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a ďalšie osoby, aby mu pomohli pri prepustení z väzby. V motákoch sa zvažovala údajne aj pomoc bývalého generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

Na snímke Marian K. si robí poznámky v súdnej sieni Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde druhý deň pokračuje hlavné pojednávanie v kauze takzvaných motákov 11. augusta 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Vo väzbe v bratislavskej väznici bol v tom období Marian K. v trestnej veci falšovania televíznych zmeniek TV Markíza. Svedok, ktorého tvár nebolo vidieť a hlas mal upravený, najprv odovzdal vyšetrovateľovi štyri-pät kusov listov rozličnej veľkosti. Išlo o časť motákov, ktoré svedok zachoval a nezničil.

Počas výsluchu ich ukázal na kameru. Vyšetrovateľ ho tiež vyzval, aby prečítal obsah všetkých motákov. Počas výpovede čítal aj meno kamoš Dušan, čo mal byť v súčasnosti obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. V motákoch sa uvažovalo, či by nemohol Marianovi K. pomôcť, aby nebol väzobne stíhaný.

Mandzák: Motáky nepísal môj klient a sú v konaní nepodstatné

Obžalovaný Marian K. nenapísal motáky, pre ktoré čelí obžalobe pred Okresným súdom (OS) Bratislava 1. Po odročení stredajšieho pojednávania to médiám uviedol jeho obhajca Michal Mandzák.

"Závery znaleckého posudku sú pre nás zjavne irelevantné. Obsah motáku nič nevypovedá o predmete skutku. Predmetom skutku nie je falšovanie, ale navádzanie svedka Romana Osuského (bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby)," zareagoval Mandzák. OS Bratislava 1 v stredu čítal okrem iného posudok písmoznalca.

Obsah motáku je podľa Mandzáka v prospech obhajoby. "Z hľadiska tohto súdneho konania motáky nie sú podstatné. Naďalej tvrdím, že motáky neboli písané mojim klientom, to je jeho stanovisko. Nemá význam v tomto konaní sa vyvíjať v ťažkom písmoznaleckom dokazovaní, pretože aj tak by to nič nemenilo na danej veci,“ zdôraznil advokát.