Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Potrebujeme obnoviť mier a potrestať Rusko, myslia si europoslanci

Na archívnej snímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: TASR - František Iván

Ak má Rusko finančne vykrvácať, tak by sme mali zastaviť dovoz ruského plynu a dovoz ruskej ropy, povedala Ďuriš Nicholsonová.

Bratislava 18. mája (TASR) - Ruská invázia na Ukrajinu priniesla urgentnú potrebu obnovenia mieru na starom kontinente a Európska únia musí prijať ďalšie kroky, aby prinútila Moskvu ukončiť agresiu. V diskusii v TASR TV sa na tom zhodli europoslanci Lucia Ďuriš Nicholsonová a Ivan Štefanec.

Podľa predsedníčky výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci je v tejto súvislosti dôležité prijať šiesty balík sankcií. Ten by mal podľa nej obsahovať to, po čom volajú odborníci.

"Ak má Rusko finančne vykrvácať, tak by sme mali zastaviť dovoz ruského plynu a dovoz ruskej ropy. Pretože my na jednej strane vyzbrojujeme Ukrajinu, ale zároveň Moskve posielame nemalé finančné prostriedky," povedala Ďuriš Nicholsonová. Podľa nej Európa za energetické suroviny posiela Moskve "miliardu (eur) denne" a je všeobecne známe, "že to sú práve tie peniaze, ktoré dovoľujú (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi pokračovať v agresii a dokonca k tomu, aby táto agresivita narastala". Slovenská europoslankyňa v tejto súvislosti uviedla, že aj "veľa hlasov" z jej politickej frakcie Obnovme Európu (Renew Europe) volá po tom, aby Európska únia kroky voči Rusku pritvrdila.



"To pritvrdenie smeruje aj k tomu, aby sme sa odpojili od ruského plynu a ropy,"
povedala Ďuriš Nicholsonová. Zároveň však uznala, že odstrihnutie od dodávok ruských surovín "nie je jednoduché", avšak možné, čo podľa nej ukazuje aj príklad Litvy, ktorá zastavila import ruského plynu začiatkom apríla. Podľa europoslankyne však bude musieť Európska únia viac investovať do "alternatívnych zdrojov energií".
Europoslanec Ivan Štefanec v TASR TV pripustil, že v takejto zložitej geopolitickej situácii sa EÚ doteraz neocitla. "Doteraz sme riešili rôzne iné výzvy, ale nikdy sme neriešili potrebu obnovenia mieru na európskom kontinente," povedal Štefanec.

Na archívnej snímke europoslanec Ivan Štefanec počas diskusie v TASR TV ku Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE) v Bratislave 3. mája 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Podľa poslanca europarlamentu bola reakcia Európskej únie na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine "rýchla a primeraná". V tejto súvislosti pripomenul, že Únia okamžite odsúdila agresiu a Európsky parlament sa zhodol na tom, že Ukrajina si zaslúži mať štatút kandidátskej krajiny. "To nie je málo. To je veľká politická podpora, ale je to aj možnosť ďalšieho čerpania európskych zdrojov," vysvetlil Štefanec.

Člen klubu Európskej ľudovej strany zároveň vyzdvihol ekonomickú pomoc, ktorú odsúhlasila EÚ. V súvislosti s pomocou ľuďom utekajúcim pred vojnou Štefanec vyzdvihol udelenie "štatútu utečenca pre Ukrajincov", ktorý otvoril utecencom dvere k bezplatnej zdravotnej starostlivosti a ich detom zase pristup k vzdelaniu. Štefanec v tejto súvislosti pripomenul, že "v drvivej väčšine sú to ženy a deti", ktoré utekajú pred vojnou z Ukrajiny. Preto je podľa neho kľúčové "integrovať ich do spoločnosti rýchlejšie". V tejto súvislosti vyzdvihol potrebu vzdelávania detí aj na slovenských školách.

"Vzdelávanie je kľúčové, lebo (deti) sa, samozrejme, chcú vzdelávať. Drvivá väčšina týchto utečencov nechce zostať žiť u nás a chce sa vrátiť domov. Oni veria, že sa budú môcť vrátiť. Veríme v to aj my, a preto je (na mieste) pomoc v oblasti vzdelania," uviedol Štefanec.

Europoslanec v diskusii vyzdvihol aj fakt, že odídencom z Ukrajiny pomáhajú samotní občania Slovenska, ktorým za to "patrí veľká vďaka".

Štefanec ocenil aj schválenie legislatívneho balíka Lex Ukrajina. Táto právna norma uľahčila utečencom pobyt na Slovensku a zároveň reagovala na výzvy vznikajúce v súvislosti s utečeneckou vlnou.