Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

PPA od štvrtka spúšťa zálohu 50 % pri priamych platbách

Na snímke sprava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD), generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ondrej Humaj a výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš počas tlačovej konferencie na tému novinky pri vyplácaní priamych platieb poľnohospodárom za rok 2023 v Bratislave 29. novembra 2023. Foto: TASR - Dano Veselý

Takáč doplnil, že zámerom je, aby zálohové platby odchádzali v októbri či novembri tak, aby sa v decembri doplácala celá podpora. Oznámil aj zámer pokračovať v digitalizácii PPA.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) od štvrtka 30. novembra spúšťa zálohu 50 % pri priamych platbách za rok 2023. Bude sa týkať deviatich z možných 13 schém, na ktoré je vyčlenených 350 miliónov eur. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ PPA Ondrej Humaj spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richardom Takáčom (Smer-SD) a podpredsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrejom Gajdošom.

"Tento rok vyplatíme zálohové platby, aj keď v polovičnom objeme, viac ako 10.000 subjektom z celkového počtu 14.000 žiadateľov. Zálohové platby ideme vyplácať na deväť z možných 13 schém. Nejdeme vyplácať zálohové platby na dve ekoschémy, a to na územie európskeho významu a na schému viazaných platieb, čo sa týka zeleniny," uviedol Humaj.



Minulý rok v decembri podľa neho vyplácali priame platby približne 45 percentám žiadateľov. "Nebudeme blokovať spolužiadateľov. Pre tento rok v decembri je predpoklad, že zálohy vyplatíme viac ako 10.000 subjektom z celkového počtu 14.700 subjektov, ktoré podali jednotnú žiadosť na základnú plochovú schému," dodal. Podľa jeho slov klesol počet žiadateľov - poľnohospodárov z 18.000 na 14.000.

Takáč doplnil, že zámerom je, aby zálohové platby odchádzali v októbri či novembri tak, aby sa v decembri doplácala celá podpora. Oznámil aj zámer pokračovať v digitalizácii PPA.

Poľnohospodári boli podľa podpredsedu SPPK zvyknutí, že okolo 90 % priamych platieb im "pristálo" na účte v decembri. "Poľnohospodári už v októbri dostanú nejaké 50-percentné zálohy z priamych platieb a v decembri sa bude doplácať do najvyššej možnej výšky. Voláme po tom už dlhé roky, v podstate od existencie platobnej agentúry, a určite by sme to privítali," dodal Gajdoš.