Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Prezidentka: Obete domáceho násilia môžu vyhľadať pomoc v centrách

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas návštevy Slovenskej národnej knižnice v Martine v utorok 25. apríla 2023 Foto: TASR - Daniel Stehlík

Domáce násilie môže podľa prezidentky nahlásiť aj niekto známy a blízky obetí alebo sa na centrá môžu obrátiť aj anonymne.

Martin 25. apríla (TASR) – Obete domáceho násilia môžu využiť pomoc intervenčných centier, v ktorých dostanú právnu, sociálnu a psychologickú pomoc. Prezidentka SR Zuzana Čaputová ich po utorkovej návšteve Turca povzbudila, aby pomoc centier neváhali využiť. Opodstatnenosť pomoci podľa jej vyjadrenia potvrdili na stretnutí v martinskom intervenčnom centre aj tri jeho klientky.

Domáce násilie môže podľa prezidentky nahlásiť aj niekto známy a blízky obetí alebo sa na centrá môžu obrátiť aj anonymne. "Keď je iba svedkom udalosti, ktorá sa mu nezdá byť bežná, normálna, zákonná, mal by sa informovať o postupe," povedala.

Pripomenula, že myšlienka vytvorenia intervenčných centier v každom krajskom meste vznikla na podnet neziskových organizácií a neskôr sa aj vďaka ministerstvu spravodlivosti pretavila do zákona. "Veľmi ma teší, že súčasťou zmeny právnej úpravy je spolupráca neziskových organizácií, štátu a polície. V prípade domáceho násilia, inštitútu vykázania, sú povinní informovať centrum, že tam je obeť domáceho násilia, aby jej mohli poskytnúť pomoc," podotkla.

Prezidentka diskutovala v utorok počas návštevy Turca aj so študentmi Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch, rokovala s predstaviteľmi samospráv, stretla sa s osobnosťami regiónu a na záver navštívila Slovenskú národnú knižnicu (SNK).

"Mesto Martin je známe dôležitou pozíciou pri ochrane kultúrneho národného dedičstva. SNK zhromažďuje najväčšie literárne skvosty a je zdrojom vedeckej činnosti. Je to moderná inštitúcia, lebo množstvo diel je digitalizovaných. Veľmi oceňujem ich prácu, ktorá neznamená iba starostlivosť. Vyvíjajú zároveň rôzne aktivity, napríklad aj diskusie o boji s dezinformáciami," dodala.