Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Z. Čaputová s J. Bidenovovou ocenili porozumenie medzi SR a USA

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo prvá dáma USA Jill Bidenová počas stretnutia v Prezidentskom paláci 9. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Som veľmi potešená vzájomným porozumením a spoluprácou a aj z tohto miesta chcem poďakovať za podporu Spojeným štátom americkým, uviedla pri stretnutí pred novinármi Čaputová.

Bratislava 9. mája (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s americkou prvou dámou Jill Bidenovou ocenili porozumenie medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými. Americkú prvú dámu prijala slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová v pondelok predpoludním.

"Počas mojej návštevy krásnej krajiny som sa osobne presvedčila, že Slovensko zdieľa rovnaké hodnoty ako Spojené štáty americké," napísala do knihy hostí Prezidentského paláca manželka amerického prezidenta ako spomienku na jej návštevu SR.

"Ako priatelia, partneri i spojenci zdieľame i odhodlanie pomôcť ľuďom v núdzi. V tomto stojíme pri Slovensku tak, ako stojíme pri ukrajinskom ľude," zdôraznila vo svojom zápise.

"Som veľmi potešená vzájomným porozumením a spoluprácou a aj z tohto miesta chcem poďakovať za podporu Spojeným štátom americkým," uviedla pri stretnutí pred novinármi Čaputová.



Prvá dáma USA sa tiež zdôverila so skúsenosťou, ktorá nadobudla počas návštevy východného Slovenska i ukrajinského Užhorodu, kde sa stretla s manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olenou. "Uvedomila som si na základe toho, čo som videla, aká dôležitá je podpora ľudí utekajúcich pred vojnovou agresiou, traumatizovaných hroznými udalosťami," uviedla Bidenová.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a uprostred prvá dáma USA Jill Bidenová počas zápisu do pamätnej knihy v Prezidentskom paláci 9. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Americká prvá dáma zavítala v sobotu (7. 5.) na Slovensko, aby mu vyjadrila uznanie za nasadenie a solidaritu pri riešení migračnej vlny vyvolanej vojnou na Ukrajine. V nedeľu (8. 5.) sa Bidenová na východnom Slovensku priamo zaujímala o situáciu na hraniciach a centrách pomoci, stretla sa s odídencami i zástupcami organizácií, ktorí sa o utečencov starajú a pomáhajú pri ich integrácii. Na východnej hranici ju sprevádzali predseda vlády SR Eduard Heger i minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO). Bidenová sa v nedeľu pri neohlásenej návšteve ukrajinského Užhorodu takisto stretla s Olenou Zelenskou.