Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Beáta Janočková ohlásila prezidentskú kandidatúru

Na snímke Beáta Janočková pred Prezidentským palácom ohlasuje svoju kandidatúru na post prezidenta SR 13. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pracovala pre štátny aj súkromný sektor. Kampaň si plánuje Janočková financovať z vlastných zdrojov a z darov od občanov.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách ohlásila v pondelok Beáta Janočková, zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov. O funkciu sa chce uchádzať ako občianska kandidátka, začína so zberom podpisov.

"Slovensko nepotrebuje vyslúžilých diplomatov ani súčasných politikov, Slovensko potrebuje odvážlivca, ktorý sa postaví za Slovákov, bude dohliadať na ústavný chod orgánov, ktoré zlyhávajú na celej čiare," vyhlásila Janočková. Potrebná je podľa nej hlava štátu, ktorá bude zodpovedne hájiť základné ľudské práva všetkých občanov, nielen vyvolenej skupiny a dohliadať na legislatívu, ktorá je v záujme SR, nie bratislavskej kaviarne.



Ako zakladateľka iniciatívy podľa svojich slov dlhé roky bojuje proti korupcii, nevymožiteľnosti práva a obchodovaniu s rozsudkami v sporoch o deti, pričom pomáha justičným obetiam. Pracovala pre štátny aj súkromný sektor. Kampaň si plánuje Janočková financovať z vlastných zdrojov a z darov od občanov.

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.